Inspektori zaustavili nelegalna iskopavanja na “piramidi” u Visokom

Federalna uprava za inspekcijske poslove prošle sedmice je obustavila radove koje je Fondacija Arheološki park Bosanska piramida Sunca izvodila na području nacionalnog spomenika i historijskog područja Starog grada Visoki.

Naime, federalni građevinski inspektor je 24. jula u prisustvu direktora fondacije Semira Osmanagića izvršio nadzor na lokalitetu i obuhvatu nacionalnog spomenika. Prilikom inspekcije utvrđeno je da je Fondacija započela iskopavanje površine ili kreiranje sonde na površini veličine 4×4 metra.
Federalnoj inspekciji prijava je došla iz Arheološkog udruženja Panteon iz Sarajeva.

“Krajem mjeseca jula članovi AU Panteon su evidentirali kako je pomenuta Fondacija ponovo pokrenula iskopavanja na području označenom kao nacionalni spomenik – Historijsko područje Stari grad Visoki. Reagovali smo slanjem dopisa nadležnim institucijama tražeći od njih da izađu na teren i prekontrolišu da li Fondacija ima neophodne dozvole za rad.

Izlaskom na teren evidentirano je da iste nedostaju, te su radovi zaustavljeni. Ovo je mala pobjeda za sve čuvare kulturno-historijskog naslijeđa koje je svaki dan sve više ugroženo. Nadamo se da će inicijative za spas Tašlihana i Butmira imati sličan ishod”, saopćeno je iz Udruženja.

Related posts