VLADA USK IMENOVALA TIM ZA PREGOVORE SA SINDIKATIMA OBRAZOVANJA

Na danas održanoj redovnoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona prihvaćen je Protokol o pregovorima za zaključivanje Kolektivnih ugovora za radnike u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju USK.

Time se stvaraju uslovi za otpočinjanje pregovora sa sindikatima koji su već dostavili svoj prijedlog. Između ostalog traže, kao i u ranijem periodu, istu osnovicu kao i kod organa uprave.

Iako su u Vladi već sada mišljenja da su pojedini zahtjevi sindikata nerelani, oni će se usaglašavati tokom faze pregovaranja.

Vlada je, inače, na današnjoj sjednici imenovala pregovarački tim.

  • Sindikat predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja ponudio je svoj tekst. Mi ćemo ići član po član i vidjeti šta se može prihvatiti – rekao je ministar obrazovanja USK Damir Omerdić.

Za razliku od ovog, drugi materijal ministarstva obrazovanja nije dobio podršku. Riječ je o načinu provođenja procedure odabira izvođača za prijevoz učenika. Izmjenama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju postupak javnih nabavki je centraliziran a sve u cilju smanjenja troškova. Ministarstvo obrazovanja imalo je obavezu primijeniti nove propise ali i nakon šest mjeseci u ovom resoru predložili su stari, odnosno dosadašnji način odabira prijevoznika.

Kako je Vlada odbila prijedlog Ministarstva obrazovanja, ministar Omerdić nije mogao dati odgovor kako će se do početka drugog polugodišta riješiti pitanje prijevoza učenika.

Vlada je također naložila ministru obrazovanja da pokrene disciplinski postupak protiv službenika koji su bili u obavezi uspostaviti sistem centralnih nabavki.

Od ostalih tačaka koje su se danas našle na dnevnom redu, prihvaćene su Informacije o stanju planske dokumentacije u USK te vanrednom popisu u ministarstvu poljoprivrede. Podsjetimo, popis je proveden zbog problematike oko potraživanja ministarstva koja su redovno knjižena no, realno gledano, teško da će biti i naplaćena. S obzirom na to da su u toku sudski postupci, u pravobranilaštvu, čije je mišljenje zatraženo, obavjestili su da je neophodno ući u spis svakog predmeta po okončanju sudskog postupka.

Članovi Vlade podržali su prijedlog Ministarstva poljoprivrede da se za direktora Veterinarskog zavoda ponovno imenuje Zlatko Jusufhodžić.

Izvor:hayat

Related posts