Traže se ugostitelji, vozači, bankari...

Vrlo brzo će naši poslodavci odlučiti da zaposlenike dovode iz drugih zemalja i mi želimo da budemo spremni za taj proces, kaže Zejčirović

Boljiposao.com portal je koji je dio regionalne mreže web portala koja objavljuje oglase za zapošljavanje, savjete za traženje posla i razvoj karijere. Razvoj ljudskih resursa i moderno tržište rada neki su od njihovih prioriteta u poslovanju. Kazala je ovo u razgovoru za Oslobođenje direktorica ovog portala Aida Zejčirović, koja nam je rekla i da u svakom momentu ovaj portal za svoje klijente traži oko 500 zaposlenika.

Oglasi

– Ukoliko se poslodavci odluče za opciju usluge posredovanja u zapošljavanju, onda tačno znamo ko je zaposlen. Ako poslodavac samo objavi oglas, onda i nije dužan da nam da povratnu informaciju o zapošljavanju i mi samo možemo pretpostaviti da su zaposlili traženi broj ljudi. Mi znamo da smo posredovali u velikom broju zapošljavanja jer su naši klijenti zadovoljni i obnavljaju ugovore sa nama, kaže Zejčirović.

Mjesečno, u prosjeku, ovaj portal objavi oko 550 oglasa za BiH i inostranstvo za jednog ili više izvršilaca. U taj broj su uključeni i oglasi za javni sektor. Kako nam je kazala Zejčirović, poslodavci iz BiH najviše traže zaposlenike za pozicije u ugostiteljstvu ili u proizvodnji. Veoma su traženi vozači, komercijalisti i radnici u prodaji, call agenti, IT stručnjaci, radnici u bankarskom sektoru i drugi. Potrebe na tržištu rada su, kaže, već duže vrijeme iste, što ukazuje na to da su određena zanimanja jako deficitarna.

– Zajedno sa partnerskim portalima objavljujemo oglase za Sloveniju, Hrvatsku, Njemačku i druge zemlje EU. U narednom periodu ćemo otvoriti tržište za istok za dvosmjerno zapošljavanje. Klijenti iz inostranstva traže veliki broj radnika u turizmu, sve vrste zanatlija, vozača, IT stručnjaka. Njemačka intenzivira zapošljavanje od ove godine, a u martu se očekuje da još više olakša pristup njihovom tržištu rada za osobe koje dolaze iz zemalja koje nisu u EU. Radnici odlaze, a u BiH ostaju upražnjene pozicije, zbog čega se poslodavci suočavaju sa velikim problemom nedostatka kvalifikovanih radnika, ističe Zejčirović.

image
POSREDOVALI SMO U MNOGIM ZAPOŠLJAVANJIMA, ISTIČE ZEJČIROVIĆ

Portal Boljiposao.com nedavno je potpisao ugovor o saradnji sa Mental Human Resources iz Istanbula. Oni već godinama djeluju u Turskoj, a svoje tržište su proširili na Katar i Azerbejdžan.

– Mnogi poslodavci u zemljama na istoku imaju potrebu zapošljavanja stručnog i obrazovanog kadra u proizvodnji, IT sektoru, menadžmentu i sl, a istovremeno mi možemo svojim klijentima ponuditi opciju pronalaska i zapošljavanja kadra koji im nedostaje. Vrlo brzo će naši poslodavci odlučiti da zaposlenike dovode iz drugih zemalja i mi želimo da budemo spremni za taj proces. Moderno tržište rada je zasnovano na razmjeni i slobodnom protoku zaposlenika i mi ćemo se morati prilagoditi tim tokovima. Vrlo bitno je da se ovakvim sporazumima smanjuje broj zloupotreba i odlazaka radnika iz BiH sumnjivim kanalima. Svi uslovi će biti transparentni, ranije ispregovarani uz poznate poslodavce i kontakt-osobe. Također smo dogovorili edukacije poslodavaca i posloprimaca, organizovanje konferencija, okruglih stolova, a sve u cilju modernizacije tržišta rada i sticanju dodatnih kompetencija radi lakšeg zapošljavanja, ističe Zejčirović.

Alarmantno stanje

Tržište rada u BiH je, smatra ona, neuređeno i moglo bi se reći da je stanje alarmantno. Apsurdna je, kaže, situacija da je broj nezaposlenih veliki, a da u isto vrijeme poslodavci ne mogu da nađu kvalitetne radnike. Kaže da obrazovni sistem i upisna politika nisu u skladu sa potrebama tržišta rada i da mlade osobe koje završe školovanje nisu osposobljene da se odmah uključe i da budu aktivne u traženju posla.

– Nemamo sistem koji razvija poduzetnički duh, razvoj dodatnih kompetencija i slično. S druge strane, poslodavci ne shvataju da su ljudski resursi možda najvažnija karika u njihovom poslovanju. Trebamo pokrenuti što više edukacija za poslodavce i posloprimce. Poslodavci su opterećeni raznim nametima, nisu u mogućnosti adekvatno nagraditi svoje zaposlenike, a nadležni ništa značajno nisu uradili da poboljšaju ambijent za poslovanje. Kvalitetni, sposobni kadrovi odlaze iz BiH i zbog toga svi trpimo. Sve s u to činjenice koje dokazuju da je stanje haotično, poručila je Zejčirović.

Izvor:oslobodjenje

Related posts