Vlada USK će isplaćivati naknadu za treće i svako naredno rođeno dijete

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) je, na prijedlog Kantonalnog ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike, usvojila Odluku o isplati naknade za treće i svako naredno rođeno dijete u porodici nastanjenoj u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

– Ovogodišnjim budžetom planirana je potpora demografskog razvoja iznosom od  200.000 KM. Odlukom je utvrđena naknada za treće i svako naredno rođeno dijete u visini od 500 maraka jednokratno, a pravo na naknadu ostvaruje roditelj sa prebivalištem u Unsko-sanskom kantonu – saopćeno je iz Vlade USK.

Na redovnoj sjednici donesena je i Odluka o prenamjeni sredstava zbog ublažavanja posljedica uzrokovanih koronavirusom. Tako je za poticaje u poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji prenamijenjeno 2.360.000 KM.

Prihvaćeno je i mišljenje Ministarstva financija o Inicijativi skupštinske zastupnice Fatke Kulenović za izmjene i dopune Zakona o porezu na imovinu i porezu na naslijeđe i poklon.

– Zatraženo je dodavanje člana kojim se porez na promet nekretnina ne plaća, ukoliko državljanin BiH do 35 godina starosti i sa prebivalištem u Unsko-sanskom kantonu prvi put kupuje stan ili kuću i time rješava stambeno pitanje. Ovo je predviđeno za veličinu nekretnine od 20 metara kvadratnih po članu porodičnog domaćinstva, kojima se smatraju bračni drug i maloljetna djeca. Inicijativa se smatra opravdanom, s obzirom da je cilj poduzimanje demografskih mjera sa pozitivnim efektom, usmjerenim na smanjenje iseljavanja stanovništva – navedeno je u zvaničnom saopćenju Vlade Unsko-sanskog kantona.

Izvor: Avaz.ba

Related posts