Vlada FBiH: Tvrdnje Nikšića neistinite, neka se izvini za obmane

Nije tačno da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uplatila bilo kakav novac Srbiji za vakcinaciju bh. građana.

Tačno je da je Vlada Federacije BiH u pregovorima sa svim proizvođačima i da je zaključila ugovor za nabavku 500.000 vakcina Sinopharm.

Saopćeno je ovo danas iz Vlade FBiH.

– Zahtjevamo od zastupnika Nermina Nikšića da objavi dokaze koje je pomenuo na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji su već izazvali veliko uznemiravanje javnosti. U suprotnom, tražimo od zastupnika Nikšića da se izvine Vladi Federacije BiH i građanima koje je obmanuo, kažu iz Vlade i dodaju:

– Podsjećamo, svuda u svijetu za nabavku vakcina su zadužene države i da su vakcine postale sredstvo geopolitike što se pokazalo, nažalost, i u našem regionu. I ponavljamo da Vlada Federacije BiH pregovara sa svim proizvođačima, od SAD-a, preko Kine, do Rusije.   

Ranije je Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a na sjednici Predstavničkog doma PSBiH iznio svoja navodna saznanja iz diplomatskih krugova a u vezi vakcina i nabavke istih.

„Želim da se zahvalim onima koji su nam dali sadaku. Svjedoci smo i kolona koje idu u Srbiju da prime vakcinu. Ja želim da iskažem zahvalnost vlastima Srbije što nam je to omogućila. Ali želim da se ispitaju navodi koje ću iznijeti. Bili smo svjedoci najave da ćemo u Federaciji imati kontingent od 100.000 ruskih vakcina. Prema informacijama koje sam dobio iz relevantnih diplomatskih krugova FBiH je platila Republici Srbiji za isporuku ruskih vakcina. Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Ruska Federacija može ugovarati prodaju i isporuku vakcina trećim državama, rekao je Nikšić.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts