Milan Popović: “Ne želim sina odvesti u Srbiju, tamo je više vremena bio sa Severinom nego sa mnom”

JAVNOST posljednjih dana budno prati napise i emisije o borbi za skrbništvo Severine Kojić i njenog bivšeg partnera Milana Popovića, no kad se sa svega skine estradna fasada zbog koje je ova priča na naslovnicama i u prime-timeu, ostaje borba u kojoj se prepoznaju brojne majke i očevi. Dok sjedimo u jednom kafiću u centru Zagreba, grada u kojemu gradi kuću i u kojemu trenutno živi Milan Popović, on nas uvjerava da sve što on želi jest biti ravnopravan roditelj svom sinu Aleksandru.

“Poruka Severininog nastupa u RTL Direktu jest da sve rastavljene majke, čiji bivši partner redovito plaća alimentaciju, viđa dijete, dijete ga obožava, koji nije nasilan te želi biti ravnopravan roditelj, mogu javno pljuvati po njemu, gdje god stignu, ali ne samo po njemu, nego i po institucijama, po sustavu, po sucima i da im pritom ništa ne bude. Moje mišljenje je da bi institucije trebale reagirati sa svojim stavom na ovakvo ponašanje u javnom prostoru. Mislim da je ovo pogrešna poruka koja se šalje ostalim majkama, jer će druge majke reći ‘Ako Severina može, mogu i ja'”, kaže.

Na početku razgovora naglasio je da želi samo govoriti o izrečenim optužbama koje se tiču njegova odnosa sa sinom i privremenoj mjeri, koju dvije strane tumače na različite načine, no demantirao je tvrdnju da je kriv za raspad braka jednog zagrebačkog para.

“Oni se hvataju za to da su vještaci rekli da dijete treba živjeti s majkom. Dijete nastavlja živjeti s majkom, samo što će više viđati oca. Razlika je u tome što će u mjesecu šest dana biti više sa mnom. Moji prijedlozi su bili da ću sve financirati, biti maksimalno fleksibilan, ali sve što želim je ravnopravno viđati dijete, dok je ona tražila da se ja odreknem djeteta ili da mi se zabrani da viđam dijete”, priča Popović i nastavlja:

“Ona tvrdi da ja 18 mjeseci nisam vidio dijete. Po njihovom tumačenju ove presude, ja po prošloj dijete nisam viđao 250 dana u godini, što je devet mjeseci. Kako joj to nije smetalo? Kako mi dijete može biti toliko privrženo ako ga nisam viđao?”, pita se.

Dodaje da nije istina da je rekao da otac nije potreban djetetu.

“To je zlonamjerna interpretacija onoga što sam ja rekao. Stručnjaci kažu da je otac aktivno potreban djetetu poslije treće godine života. Ja sam s djetetom provodio redovito vrijeme otkako je prohodao, od njegovog 11. mjeseca. Poslije toga, jedini trenuci kad nisam viđao dijete jesu kad sam bio spriječen zbog objektivnih razloga, kao onda kad sam bio bolestan dva vikenda, pa mjesec dana nisam vidio sina. Molio sam da mi se zamijeni termin, no bio sam odbijen i prijavljen da ne viđam dijete”, tvrdi i priznaje da nije nazvao sina one večeri kad je Severina bila kod Zorana Šprajca, no drugi dan je otišao u njegov vrtić i proveo neko vrijeme s njim.

“Nitko Severini ne zabranjuje da napravi isto kad je dijete kod mene”, dodaje.

Naglašava da se zalaže te da će se i dalje zalagati za ravnopravno roditeljstvo te odbacuje Severinine tvrdnje da se vidi da joj želi oduzeti skrbništvo iz toga što je tražio reviziju presude u Srbiji, kojom je odbačen njegov zahtjev da joj se potpuno oduzme skrbništvo.

“Taj zahtjev u Srbiji je podnesen u kolovozu lani, traženo je da se na 30 dana oduzme privremeno skrbništvo majci jer je dijete ostavilo samo trećim osobama u Beogradu, a ona je otišla raditi. Smisao te privremene mjere se izgubio kad se ona vratila i uzela dijete. Nelogično mi je da se radi revizija postupka ako je ona uzela dijete. Takvu istu privremenu mjeru sam tražio kad je bila u Americi jer sam molio sud da mi da privremeno pravo da dijete bude sa mnom, pošto nitko nije znao gdje je majka. Ta mjera je isto izgubila smisao kad se ona vratila. Tako da je to isto zlonamjerno izvrtanje činjenica. Nisam tražio da se majci oduzme skrbništvo, niti imam tu namjeru. Ostajem pri tome da je djetetu u najboljem interesu da odrasta uz oba roditelja i da roditelji moraju prestati biti bivši partneri, a da budu mama i tata svom djetetu, što je partnerstvo za cijeli život”, obrazlaže.

Naglašava da je dosad bilo potpuno nemoguće postići dogovor oko bilo čega vezanog uz dijete.

“Imate te zlonamjerne tvrdnje da je sutkinja zabranila djetetu upis u vrtić. To nije istina, sutkinja je doslovno samo rekla da se roditelji trebaju dogovoriti oko upisa u vrtić te da se obrate sudu samo ako se ne mogu dogovoriti. Majka od mene uopće nije tražila suglasnost da se dijete upiše u vrtić, nego se odmah obratila sudu”, tvrdi.

Ističe da on ima boravišnu dozvolu u Hrvatskoj, koju je dobio na pet godina kao član obitelji hrvatskog državljana, a Severina i njen odvjetnički tim tražili su da mu se ona oduzme.

“Kad to nije učinjeno jer za to nije bilo razloga, prozvali su u medijima bivšeg ministra Vlahu Orepića”, kaže.

Dodaje da, suprotno napisima u medijima i Severininim tvrdnjama, nema namjeru odvesti dijete u Srbiju, jer u Zagrebu gradi kuću kako bi bio što bliže sinu.

“Tražio sam od policije podatak o tome koliko je puta dijete prešlo granicu i ispostavilo se da je više vremena u Srbiji bilo zbog nje, a ne zbog mene”, kaže.

Žao mu je što se na društvenim mrežama povela kampanja protiv njega.

“Koja se poruka šalje majkama? Napadajte sustav, napadajte očeve svoje djece ako oni dobiju pravo da ravnopravno s vama budu roditelji. Pretpostavke na temelju kojih je osnovana ta grupa su neistinite”, zaključuje.

/index.hr

Related posts