Vjetar u Krajini uzrokovao požare na kućama, rušio stabla i krovove

Snažan vjetar u Unsko-sanskom kantonu donio je mnogobrojne probleme građanima sinoć – od požara na kućama i dimnjacima, rušenju stabala, krovne konstrukcije, dok je veći dio kantona trenutno bez struje.

Vatrogasne jedinice u svim općinama Unsko-sanskog kantona imale su pritekle noći skoro nezapamćen broj intervencija, pogotovo za ovaj dio godine, pa je tako zabilježena čak 31 intervencija.

Kako su nam kazali u Civilnoj zaštiti USK, u Bihaću su protekle noći vatrogasci intervenisali čak 10 puta – gašenje dimnjaka, uklanjanje stabala i krovne konstrukcije na objektima, u Bosanskom Petrovcu 3 intervencije– dvije na gašenju dimnjaka i jednu na gašenju sijena, Bosanskoj Krupi 2 – uklanjanje drveća sa puta, Cazin 2 – uklanjanje drveća sa puta i gašenje krovne konstrukcije, u Sanskom Mostu 9 – šest zapaljenih dimnjaka, jedan zapaljeni kontejner za smeće i dvije uklanjanje drveća sa puta, u Ključu 2 – zapaljeni dimnjak i kontejner za smeće, u Velikoj Kladuši 3 – jedan zapaljeni dimnjak i uklanjanje drveća sa puta.

Prema trenutnim informacijama, nema povrijeđenih u navedenim intervencijama.

Veći dio Bihaća je bez struje, pa je trenutno van napajanja čak pet 10-kilovoltnih dalekovoda: Izačić, Ćukovi-Orašac, Golubić-Pritoka, Skočaj i dio dalekovoda Žegar.

U Cazinu je van napajanja 10-kilovoltni dalekovod Miostrah, u Bužimu 10-kilovoltni dalekovod Grad, u Ključu dio 20-kilovoltnog dalekovoda Sanica i dio 10-kolovoltnog dalekovoda Kopljenica, u Sanskom Mostu 10-kilovoltni dalekovod Kamengrad i dio 10-kilovoltnog dalekovoda Pošta, te u Velikoj Kladuši 10-kilovoltni dalekovod Vidovska.

Pored toga, na niskonaponskoj mreži bilježe se skoro i veći problemi pa su brojna sela i mjesta u skoro svim općinama bez struje, no za sada nema preciznih podataka.

Kako saznajemo, zbog nestanka struje, a time i grijanja, pojedine škole su skratile časove, a neke u potpunosti obustavile nastavu do daljnjeg.

Iz Civilne zaštite su istakli da još nemaju direktnih poziva građana, što ne znači da nije bilo problema te da će se precizno stanje tek trebati utvrditi. – piše klix.ba

Related posts