Vještak na suđenju Sanjinu Sefiću: Vozilo bilo ispravno, nije bilo kočenja

Saslušanjem vještaka Jasmina Bijedića i Nijaza Smajića danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću, optuženom da je u oktobru prošle godine skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Edita Malkoč i Selma Agić.

Bijedić je vještačenjem utvrdio kako je vozilo kojim je upravljao Sefić u momentu nesreće bilo ispravno, ali i da nije bilo intenzivnog kočenja, dok je Smajić istaknuo kako tragovi pronađeni na mjestu nesreće u potpunosti odgovaraju Golfu 6 koji je Sefić vozio u momentu nesreće.

Vještak Smajić je, odgovarajući na pitanja tužiteljice Jasminke Knežević, kazao kako je njegov zadatak bio i da utvrdi da li tragovi pronađeni na mjestu nesreće odgovaraju vozilu.

Vanjskim pregledom automobila je, prema Smajićevim riječima, između ostalog, bilo vidljivo da su nastala oštećenja na desnom retrovizoru, donjem prednjem dijelu vozila i blatobranu.

– Pregledom sam utvrdio da tragovi polomljenog stakla i plastike koji su pronađeni na mjestu nesreće po morfološkim karakterisitkama i linijama loma u potpunosti odgovaraju Golfu 6, te se sa sigurnošću može reći da ti dijelovi potiču sa tog vozila – kazao je vještak Smajić.

Bijedić je s druge strane vještačio ispravnost vozila. On je, po naredbi sarajevskog Tužilaštva, vozilo pregledao u dva navrata, definišući oštećenja na prednjoj desnoj i desnoj bočnoj strani vozila.

Kako je pojasnio na upit tužiteljice, upravljački sistem na automobilu je bio potpuno ispravan.

– Kočioni sistem je također bio u potpunosti ispravan, a na disk-pločicama sam uočio jedan sloj korozije koji ukazuje na to da nije bilo intenzivnog kočenja, jer bi se u tom slučaju ta korozija skinula – istaknuo je Bijedić.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće

Optužnicom su obuhvaćeni i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Predsjedavajući Vijeća sudija Igor Todorović je naredni pretres zakazao za 7. decembar ove godine.

Related posts