Vitamina K neophodan je našem tijelu

Ne treba ga zanemariti, posebno zbog činjenice što ga ne možemo vještački unositi kroz dodatke ishrani za jačanje imuniteta

Pored svih vitamina koje možemo unositi u naš organizam putem šumećih tableta, ovaj vitamin neophodan je našem tijelu, njezi kože, kose, noktiju, ali i zbog regulacije viška vode u tijelu.

Vitalna uloga

Vitamin K, koji je nedovoljno prepoznat nutrijent, izuzetno je koristan za zdravlje. Stručnjaci procjenjuju da bi 99 od 100 ljudi moglo imati nedostatak vitamina K. 

Sve je veći broj dokaza koji ukazuju na vitalnu ulogu vitamin K u jačanju imunološkog sistema, tako da ga, svakako, ne treba zanemariti, posebno zbog činjenice što ga ne možemo vještački unositi putem dodataka ishrani za jačanje imuniteta. Glavne komponente vitamina K su K1 i K2, koje su korisne na različite načine.

Komponenta K1 može se naći u vašoj omiljenoj salati, prvenstveno u kelju i špinatu, potom u žitaricama. Komponenta K2 se skriva u žumancetu ili maslacu. Glavna funkcija vitamina K je aktiviranje bjelančevina u tijelu koje su važne za zaštitu srca i zdravlje kostiju.

Naše tijelo šalje vitamin K direktno u jetru, jer je to organ koji apsorbira vitamine koje unosimo, što ga čini važnim ukoliko patimo od bolesti jetre, jer smanjuje zgrušavanje krvi. Nedavno istraživanje pokazalo je da K2 može čak pomoći u smanjenju rizika od lomova kostiju.

Štiti kožu

Proizvodi bogati vitaminom K pomažu u procesu ozdravljenja kože. Vitamin K umanjuje upalu, crvenilo i otoke na tijelo, a čak može imati značajnu ulogu i kod ekcema te štiti kožu i hidrira je.

Jedite kupus, karfiol…

Jedite kupus, karfiol, špinat, koprivu, mrkvu

Namirnice u kojima ima vitamina K su kupus, karfiol, prokelj, špinat, kopriva, indijska lucerka, list pitomog i divljeg kestena, jelove iglice, ostalo lisnato zeleno povrće, paradajz, grašak, soja, mrkva, krompir, iznutrice domaćih životinja, biljna ulja, riblje ulje, brašno dobiveno od riba koje su počele truhnuti, kravlje mlijeko, jogurt, sir, žumance, crni šećerni sirup od melase, morska trava, alge…

Ima antioksidacijska svojstva

Vitamin K2 pojačava osjetljivost tijela na inzulin

Istraživanja su pokazala da vitamin K ima odlično djelovanje na zdravlje i može pomoći u prevenciji različitih stanja. Manjak vitamina K2 može povećati rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, a unos vitamina K2 ga može smanjiti. 

Vitamin K2 pojačava osjetljivost tijela na inzulin. Osobe koje unose najviše vitamina K2 imaju za 20 posto manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Lokalno nanošenje vitamina K2 može pomoći u zacjeljivanju modrica, a također ima i antioksidacijska svojstva.

Vitamin K je topiv u masti. Ovo je veoma važno jer je mast neophodna za razgradnju ovog vitamina. Upravo zbog toga je nužno unositi adekvatnu količinu masti kako bi tijelo moglo apsorbirati vitamin K.

Izvor: zdravlje.avaz.ba

Related posts