Više od 40 policajaca povrijeđeno na protestima u Berlinu

Više od 45 policajaca povrijeđeno je u talasu demonstracija u Berlinu u subotu, 1. avgusta, uključujući i proteste protiv mjera ograničenja u borbi protiv COVID-19, saopštila je policija.

Tokom protesta u subotu uhapšene su 133 osobe, dok novih manjih okupljanja ima i u nedjelju, prenosi AFP.

Prema procjenama policije, oko 20.000 ljudi učestvovalo je, kako prenosi ova agencija, u demonstracijama i ljevice i desnice u Berlinu. Na ulicama su bili i aktivisti protiv vakcina, aktivisti “teorija zavjere” i pristalice krajnje desnice, piše AFP.

Demonstranti, od kojih većina nije nosila maske i nisu poštovali fizičku distancu od 1,5 metar koliko je propisano u Njemačkoj, išli su u povorci ka Brandenburškoj kapiji.

Policija je počela da ih rastjeruje još popodne, ali stotinak njih je ostalo do kasno uveče.

Policija je podnijela prijavu protiv organizatora događaja zbog “nepoštovanja higijenskih pravila”.

U odvojenim antifašističkim demonstracijama u berlinskom okrugu Nojkeln, demonstranti su bacali kamenje na policiju, ispaljivali rakete za vatromet i oštetili dva policijska vozila i kancelariju jedne lokalne stranke.

Ukupno 1.100 policajaca bilo je raspoređeno u subotu na mjestu oba protesta.

U nedjelju se nekoliko stotina demonstranata ponovo okupilo kod Brandenburške kapije, prenosi novinar AFP-a. Većina je nosila maske i poštovala rastojanje od drugih.

Vlasti Njemačke su alarmirane zbog ponovnog širenja zaraze, a političari su kritikovali subotnji skup, ocjenjujući ga neodgovornim.

“Da, protesti bi trebalo da budu mogući i u ovo doba korona virusa, ali ne na taj način”, rekao je ministar zdravlja Jens Spahn, ističući potrebu da se poštuju proglašene sanitarne mere.

U Njemačkoj je registrovano više od 211 hiljada zaraženih korona virusom, dok je preminulo 9.154 ljudi.Izvor: Vijesti.ba / RSE

Related posts