Više hiljada Krajišnika na skupu podrške generalu: Za nas je Dudaković heroj!

Pod motom „Istina i pravda za BiH“, više hiljada Krajišnika i građana iz gotovo svih dijelova BiH dostojanstveno na skupu na gradskom trgu u Bihaću dalo je podršku svome komandantu i heroju, generalu Atifu Dudakoviću i ostalim uhapšenim oficirima i pripadnicima Petog korpusa ARBiH.

– Časno smo se borili tri i po godine, 1.201 dan, kada je Bihaćki okrug bio u svakoj vrsti blokade, hermetički zatvoren, kada su nas napadale tri vojske agresora – Vojska RS, vojska tzv. SAO Krajine i tzv. Abdićeve paradržavice AP „Zapadna Bosna“ – kazano je na skupu.

Podršku su uputili majka poginulog pripadnika Petog korpusa ARBiH Zulejha Duraković, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji je ponovio:

– U svakoj vrsti blokade Bihaćkog okruga, kada su nam ubijali djecu, ubijali pacijente u bolnici, izgladnjivali nas, dostojanstveno smo se branili i odbranili i, ako ima bilo gdje u svijetu primjer grada ili okruga koji se na takav način borio, to je Bihać. Takvu odlučnu i poštenu borbu mogao je voditi samo hrabar čovjek, a upravo zahvaljujući toj hrabrosti, imali smo ovakav korpus.

U ime Udruženja generala ARBiH govorio je Nedžad Ajnadžić.

– Komandant Dudaković i Peti korpus nisu napadali nigdje i nikoga, nisu išli sa svog, već su se ovdje branili i odbranili – kazao je Ajnadžić.

Ramiz Dreković, prvi komandant Petog korpusa ARBiH, podsjetio je na sve ono kroz šta je prošao ovaj kraj i ovaj narod.

– Ponosan sam što sam imao takve borce i takve komandante – dodao je Dreković.

Hamdija Abdić Tigar, komandant 502. viteške i jedan od najbližih saradnika komandanta Dudakovića, emotivno je govorio o odbrani.

– Ako je bilo kome naređivao Dudaković, onda sam to mogao biti ja. Nikada nikakvu naredbu o ubijanju i maltretiranju nisam dobio, nije nikad takvo što naredio. On je u svojoj komandi imao BiH, za koju se tako dostojanstveno borio. S njim su bili i Srbin Aco i Hrvat Vinko i Slovenac Vinčar. Časno smo ratovali i branili svoju državu. Za nas je Dudaković heroj i iz Bihaća danas šaljemo poruku podrške i stojimo uz sve nekadašnje pripadnike Petog armijskog korpusa – poruka je kojom je i završen ovaj posebni i nadasve dostojanstven skup.

avaz.ba

Related posts