VIDEO Strašne poplave pogodile dijelove SAD-a. Najmanje 4 mrtvih

U STRAŠNIM poplavama koje su ovih dana pogodile dijelove SAD-a, poginule su najmanje četiri osobe, javlja CNN. Za sada se zna da ih je troje poginulo u Nebraski i jedna u Iowi.

Prema najavama meteorologa, u gradovima srednjeg zapada SAD-a ovoga tjedna očekuje se dodatno povećanje razine rijeka. Bit će mjestimičnih obilnih kiša od Iowe do Mississippija, ali to neće uzrokovati poplave.

Snijeg se počeo topiti

Naime, prošlog tjedna počele su rasti razine rijeka nakon snažne oluje koja je pogodila središnji dio Sjedinjenih Američkih Država. Takozvani “ciklon bomba“ nosio je sa sobom mećavu i vjetrove nalik na uragan. Snijeg se, nakon što je završila oluja,  počeo otapati, uzrokujući pritom viši vodostaj i poplave.

“Upozorenje zbog poplava izdato je za ogromno područje; za više od 8 milijuna ljudi u 14 država, od Minnesote do Meksičkog zaljeva“, rekao je CNN-ov meteorolog Michael Guy.

Izvanredno stanje

Američke savezne države Nebraska, Iowa i Wisconsin proglasile su izvanredno stanje.
74 grada, 65 okruga i četiri plemenska područja u Nebraski su pod izvanrednim stanjem. Rekordne poplave pogodile su barem 17 mjesta u cijeloj državi, a zbog dizanja razina vode, očekuje se još više poplavljenih područja.

Guverner Nebraske, Pete Ricketts, nazvao je poplave “najraširenijom katastrofom koju smo imali u povijesti naše države”.

Četvero mrtvih

Prema informacijama koje je prenio CNN, poljoprivrednik James Wilke krenuo je na svom traktoru pomoći osobi koja je ostala zarobljena u svom vozilu. Kada je prelazio preko mosta Shell Creek, on je popustio te je James Wilke zajedno sa svojim traktorom pao u nabujalu rijeku i izgubio život.

Drugi muškarac iz Nebraske preminuo je kada ga je odnijela poplava, a 80-godišnja Betty Hamernik, koja je ostala zarobljena u svom domu dok se dizala razina vode, već je bila mrtva kada su stigli spasioci.

U Iowi, nekoliko osoba odnijela je bujica poplavnih voda. Troje njih je spašeno, ali je 55-godišnji Galan podlegao ozljedama i umro u bolnici u Lincolnu.

Izvor: index.hr

 

Related posts