Istraživanja: Rad vikendom loše utiče na psihičko zdravlje

I dok neki sretnici, vikend imaju samo za sebe, da se odmore, zabave i pripreme za radnu nedjelju, pojedincima je taj luksuz nezamisliv, jer je za njih i vikend rezervisan za posao. 

Nije nimalo jednostavno kada znate da u trenutku dok vi radite, vaše drugarice uživaju u trač partiji u omiljenom kafeu, a vaš momak odmara kod kuće uz TV, ali šta je tu je, na vama je da dok ste na poslu date sve od sebe. Međutim, rad vikendom, zaista ne prija vašem tijelu, a ni vašem umu. Istraživanje provedeno u Londonu potvrdilo je da veliki procenat ljudi, koji radi vikendom postaje sve više sklon depresiji, a ovo se posebno odnosi na pripadnice ljepšeg pola.

Ova studija sprovedena je na preko 20.00o zaposlenih i dokazala je da su osobe koje su radile više od 55 sati nedjeljno, za čak 10% sklonije depresiji i različitim anksioznostima. Istraživanje je još pokazalo da mnogo veći broj žena radi vikendom. Žene su pod velikim stresom i tokom radne nedjelje, jer moraju da balansiraju između najrazličitijih obaveza, kako poslovnih, tako i privatnih, a kada shvate da čak ni za vikend neće biti slobodne da se malo odmore i rasterete, osjećaju se bezizlazno, pod velikim su pritiskom i usljed takvih situacija, dolazi do depresivnog raspoloženja i najrazličitijih anksioznih stanja.

Ukoliko primijetite da ne možete da uspostavite balans, pronađete vrijeme za sebe i svoj privatni život, možda je vrijeme da promijenite posao, jer vama i vašim najbližima nijedan posao ne može da zamijeni vrijednost vašeg osmijeha i zdravlja!

 

Related posts