Nebojša Krstić: Protesti u Srbiji su od samog početka velika obmana građana

Nebojša Krstić na startu ističe kako je demokrata i kako je pristalica protesta kao vida iskazivanja nezadovoljstva. No, on navodi kako u protestima “1 od 5 miliona” postoji problem iz razloga što su oni od samog starta, kako on navodi, bili loše organizirani i što su se pretvorili u ulično orgijanje, umjesto da posluže kao alat pomoću kojeg će se iskazati nezadovoljstvo.

Građani imaju pravo na miran protest

“Ne zna se ko organizuje aktuelne proteste i ne zna im se cilj, nemaju političke zahtjeve, odvijaju se koristeći bilo kakav incident na dnevno-političkom nivou. Tačnije, cilj nije bio poznat do upada u RTS. Organizatori, Đilas, Obradović i Jeremić od početka su se krili iza studenata, glumaca i drugih popularnih ličnosti znajući da bi odziv bio desetostruko manji ukoliko bi građani znali za čiji interes protestuju. Protesti su od početka obmana građana, a poslije upada u RTS, u kojem većina demonstranata nije učestvovala, grupa se svela na nekoliko stotina ekstremista koje su Đilas i Obradović doveli kako bi izvršili nasilni upad”, istakao je Nebojša Krstić.

On dodaje da građani u Srbiji, kao i u svakoj demokratskoj zemlji, imaju pravo na izražavanje nezadovoljstva, u institucijama ili van njih, sve dok je to nezadovoljstvo ispoljeno na miran i demokratski način.

Krstić također smatra da Srbija s Vučićem vodi reformsku, proevropsku politiku koja je, kako on navodi, za dobre odnose u regionu i kompromisno rješenje problema Kosova. Isto tako, ističe da opravdanog razloga za nezadovoljstvo imaju svi ekstremisti, desničari, šovinisti, profiteri koji su se okoristili političkim funkcijama i oni koji su izgubili svoje nekadašnje privilegije.

“Vučić je danas potpuno drugačiji političar u odnosu na svoje ranije izdanje. Nema kod njega ni trunke šovinizma, a nacionalizma ima u onom izvornom smislu riječi, tj. on je čovjek koji voli svoju zemlju. Srbija je na evropskom putu, gradi dobre odnose sa susjedima, LGBT osobe su danas zaštićenije nego ikad, parade se redovno odvijaju te ne postoji ozbiljna primjedba bilo koje manjinske nacionalne zajednice. S druge strane, Obradović je fašista, polupismena varijanta ljotićevske ideologije, siledžija i mračnjak koji se u posljednje vrijeme malo uprepodobio, ali je pokazao svoje pravo lice prilikom nasilnog upada u RTS”, istakao je on.

Đilas i Obradović nemaju kapacitet da sruše vlast

Na pitanje da li Aleksandar Vučić zaista kontrolira medije, kao što to navode opozicionari u Srbiji, Nebojša Krstić govori da u Srbiji postoji jedan broj medija koji su izrazito prorežimski i drugi koji su izrazito antivučićevski. Također, on govori kako postoje i oni koji ne spadaju u ove pomenute kategorije, gdje spada, kako kaže, RTS.

“Vidite, Obradović i Đilas su prilikom upada u RTS gurnuli ispred sebe mladiće koji vjerovatno nisu ni bili svjesni da krše zakon. No, sada kukavički pokušavaju profitirati na njihovom hapšenju za koje sami snose krivicu. Savez tajkuna Đilasa i fašista iz Dveri nema kapacitet da sruši vlast, ali ima da povećava Vučićev rejting, što se desilo u posljednja dva nasilna incidenta, tj, slučaja ‘RTS’ i ‘Predsjedništvo’. Zato su možda upravu oni koji tvrde da Savez za Srbiju radi svjesno i namjerno u Vučićevu korist”, pojašnjava Krstić.

On zaključuje da sve dok postoji i minimalna šansa da se pregovori Beograda i Prištine nastave, neće biti prijevremenih izbora, a redovni bi trebalo da se održe u martu 2020. godine. Kostić govori da ono što su pokazali prethodni izbori, a i sva potonja istraživanja javnog mnijenja, je da je SNS na stabilnih 50 posto što nisu uspjele umanjiti čak ni bolne reformske mjere, smanjenje plata i penzija.

Izvor : kilix.ba

Related posts