(VIDEO) BBC u Sarajevu snima svjetski poznatu emisiju o kulturi: Dubioza, Helem nejse, Andronik…

(VIDEO) BBC u Sarajevu snima svjetski poznatu emisiju o kulturi: Dubioza, Helem nejse, Andronik…

Gosti će biti neki od najznačajnijih bh. umjetnika, a medijski partneri BBC-a su TV1 i Oslobođenje. Naša ekipa danas je bila na pripremama za ovaj veliki show, a pogledajmo šta su zabilježili.

Na pozornici Pozorišta mladih, snima se globalno poznata radijska emisija BBC-a posvećena kulturi. “The Arts Hour on Tour “ ugostiće poznate bh. umjetnike među kojima su bendovi Dubioza kolektiv i Helem Nejse, režiserka “Snijega” i “Djece Sarajeva” Aida Begić, konceptualna umjetnica Smirna Kulenović, komičar Filip Andronik i Jovan Marjanović iz Sarajevo Film Festivala.

Razgovor sa njima, o ulozi koju umjetnici i kreativci imaju u stvaranju nove ere kulturnog života u Sarajevu, vodiće svjetski poznata voditeljica, Nikki Bedi.

– Očekujem da ćemo sutra čuti neke od najvećih sarajevskih kreativaca. Želimo čuti njihove priče, ali ne o tome šta oni rade, već o tome šta kreiraju. I kako svoje priče uklapaju o cjelokupnu priču o Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Pretpostavljam da će to biti lijepi zabavni show, posebno zbog toga što ćemo imati priliku razgovarati sa ljudima iz Sarajeva u ovom prelijepom teatru. Oni će preuzeti show. Mi smo tu da sve snimamo za radio, za publiku od 97 miliona ljudi širom svijeta – kazala je za TV1 Nikki Bedi, voditeljica BBC-eve emisije “The Arts Hour on Tour”.

The Arts Hour on Tour je mjesečna emisija o umjetnosti koju realizira BBC World Service, a koja istražuje savremenu kulturu u velikim gradovima širom svijeta. Sa muzikom uživo, slam poezijom, komičnim nastupima, velikim imenima koja se pojavljuju i bogatom diskusijom, serija približava slušaocima atmosferu kao da su stanovnici grada u kojem se emisija snima.

– Kao što možete vidjeti, tehnička ekipa je svuda oko nas. Vrše posljednje pripreme za sutra i kažu da su veoma sretni što rade u Sarajevu. Program je koncipiran tako da će snimanje u Pozorištu mladih trajati dva sata, taj materijal onda ide u montažu, nakon koje dobijamo radijsku emisiju koja traje sat vremena. Ideja naše emisije jeste da na sceni kombinuje živi umjetnički nastup i diskusiju o kulturi. Nastupi umjetnika su jedan od načina da se govori o problemima. Kroz svoju umjetnost ali i kroz diskusije, govoriće o gradu i državi u kojoj žive, a u cijelu priču uključićemo i publiku. Sve u svemu: imaćemo jednu trećinu živih nastupa a dvije trećine razgovora – dodaje Kirsten Locke, producentica BBC-eve emisije “The Arts Hour on Tour”.

Prvi put od kako postoji, ova radijska emisija će biti snimana TV kamerama, a ekskluzivno pravo na to dobila je TV1. Ovo je nastavak uspješne saradnje BBC-a sa bh. medijima, koja je počela partnerstvom sa dnevnim listom i portalima Oslobođenja, koji su partneri i ovog događaja.

“The Arts Hour on Tour” poziva publiku da se pridruži snimanju emisije, sutra u Pozorištu mladih u 19:00. Ulaznice možete osvojiti pozivom u program TV1 ili prijavom na web stranici Pozorišta mladih.

Emisija će širom svijeta na BBC World Service, biti emitovana u subotu, 26. oktobra, a nakon toga biće dostupna i na web stranici BBC World Service.

Related posts