Veliki hakerski napad na Ukrajinu: "Strahujte i očekujte najgore"

JUTROS je izveden veliki hakerski napad na web stranice više ukrajinskih ministarstava, javljaju agencije. Srušene su stranice Ministarstava obrane, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva energetike i Ministarstva vanjskih poslova. Hakirana je i stranica državne službe za hitne slučajeve.

“Strahujte i očekujte najgore”

Neke od stranica su nedostupne, a na stranicama Ministarstva vanjskih poslova osvanuo je tekst na ruskom, poljskom i ukrajinskom. “Ukrajinci! Sve informacije o vama postat će javne. Strahujte i očekujte najgore”, stoji u poruci iznad koje je prekrižena ukrajinska zastava.

Napad se dogodio u trenucima velikih tenzija između Rusije i Zapada zbog Ukrajine. Zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu održano je nekoliko rundi pregovora kako bi se tenzije smirile, ali bezuspješno. Rusija je, podsjetimo, nagomilala oko 100.000 vojnika uz granicu s Ukrajinom.

Bliski Bidenov suradnik: Spremni smo na odlučni odgovor u slučaju napada na Ukrajinu 

Sjedinjene Države su “spremne” na sve scenarije s Rusijom, bilo da je riječ o nastavku dijaloga ili o “odlučnom odgovoru” u slučaju napada na Ukrajinu, rekao je jučer blizak suradnik Joea Bidena, nakon tjedna neuspješnih diplomatskih pregovora s Moskvom.

“Sada ćemo razmisliti i konzultirati se s našim saveznicima i partnerima o sljedećim koracima”, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pred novinarima u Bijeloj kući. Po ocjeni američke obavještajne službe, Rusi još nisu “donijeli konačnu odluku” o eventualnoj invaziji na susjednu zemlju.

“Spremni smo na sve scenarije. Spremni smo ostvariti napredak za pregovaračkim stolom i spremni smo učiniti sve što je potrebno i prikladno da bismo obranili naše saveznike, pomogli našim partnerima i odlučno odgovorili na svaku agresiju”, dodao je.

“Siguran sam da će Amerikanci i Europljani biti jedinstveni”

“I ubuduće ćemo se pojačano dogovarati s našim partnerima o oštrim gospodarskim mjerama kojima ćemo odgovoriti na svaku rusku invaziju na Ukrajinu”, upozorio je.

Odgovarajući na upit o jedinstvenom stajalištu SAD-a i Europe u vezi s eventualnim sankcijama, rekao je da je “siguran” u to.

To ne znači nužno da će obje obale Atlantika “imati istu listu do najmanjih pojedinosti”, ali “siguran sam” da će Amerikanci i Europljani “biti jedinstveni u primjeni oštrih gospodarskih mjera”, istaknuo je Jake Sullivan.

Izvor: Index.hr

Related posts