Velika Kladuša: Žrtve nasilja moraju u sigurnu kuću, a nasilnici ostaju u zajedničkom domu

Nasilje u porodici je u porastu u svim općinama Unsko-sanskog kantona, no prednjače Bihać, Cazin i Velika Kladuša, podaci su MUP-a USK.

Blagi porast

U četiri mjeseca ove godine u Velikoj Kladuši je prijavljeno 15 slučajeva porodičnog nasilja i ovaj je broj u odnosu na godinu ranije u blagom je porastu.

Iz velikokladuškog Centra za socijalni rad potvrđuju ove podatke. Dragana Milojković-Čović, docent doktor psiholoških nauka u velikokladuškom Centru za socijalni rad, naglašava da se najčešće radi o fizičkom nasilju, nasilju nad djecom, kao i ekonomskom nasilju, odnosno izostanku finansijske podrške za osnovne životne potrebe.

– Osim ovih slučajeva, prisutno je i zapostavljanje djece i starijih roditelja, dok nisu zabilježeni slučajevi seksualnog, psihičkog ili emocionalnog nasilja – objašnjava Milojković–Čović.

Jedina sigurna luka žrtvama zlostavljanja, Sigurna kuća koja se nalazi u Bihaću, nerijetko je bila domaćin žrtvama iz Velike Kladuše, ženama i djeci.

Zakonsko rješenje

U ovoj godini, navodi Milojković–Čović, nije bilo smještaja u Sigurnu kuću, u kojoj zakonski mogu ostati šest mjeseci, te se nakon toga traži drugo rješenje.

– Paradoks je da se žrtva izmješta, djeca mijenjaju škole, dok počinilac nasilja ostaje u svom domu – zaključuje Milojković-Čović.

Više nije tabu

Milojković-Čović kao moguće razloge za povećan broj prijava navodi povećanu svijest javnosti, ali i samih žrtava o ovoj temi koja više nije tabu.

– Većina žrtava potječe iz takvih porodica, u kojima je također žena bila žrtva nasilja i to je krug koji je teško prekinuti, ali ima i žena koje traže razvod čim dođe do neke konfliktne situacije ili neko na njih digne ruku – kaže Milojković-Čović.

avaz.ba

Related posts