Velika Kladuša: Uspješan voćar uprkos invalidnosti

Mustafa Sefić iz sela Vrnogračka Slatnica, nadomak Velike Kladuše, i pored toga što je devedesetpostotni invalid, jedan je od većih proizvođača jagodičastog i bobičastog voća na području Unsko-sanskog kantona.

U proteklom ratu Sefić je ostao bez ruke i preživio teško ranjavanje, što ga nije obeshrabrilo da se u mirnodopskom periodu posveti zahtjevnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Od ostvarenih prihoda izdržava porodicu, a na površini većoj od deset dunuma uzgaja aroniju, maline, jagode i drugo voće. Kaže kako se okušao u raznim vidovima poljoprivredne proizvodnje, nekoliko godina proizvodio je mlijeko i stočnu hranu, zatim je uzgajao kornišone, da bi se potom potpuno preorjentisao na uzgoj voća.

“Poslije završetka rata nisam mogao pronaći zaposlenje koje bi odgovaralo stepenu moje invalidnosti. S obzirom na to da posjedujem značajnu površinu obradive zemlje, odlučio sam da se posvetim poljoprivredi. Iako dobijam invalidninu, taj novac nije dovoljan za izdržavanje porodice”, istakao je Sefić.

Pored malina, čijim se uzgojem počeo baviti, prvi je na ovim prostorima prije pet godina započeo proizvodnju aronije. Kaže kako je prošle godine imao urod od preko dvije tone, a ove planira da ga udvostruči. Dio plodova ide u otkup, dok ostatak prerađuje u sokove, džemove i ostale proizvode, te ih prodaje pod vlastitom etiketom.

Ističe kako je u sadašnjim uslovima uzgoj aronije veoma isplativ, a proizvodi od nje sve traženiji na tržištu. Kaže kako ova biljka nije zahtjevna za uzgoj i održavanje, a pokazala se izuzetno prilagodljivom kada je riječ o našoj klimi. Sem ekonomske dobiti, kaže ovaj ratni vojni invalid, poljoprivreda mu je pomogla da se potpuno rehabilituje i uklopi u normalne tokove života. – pišu nezavisne.

Related posts