“Ima se para, ima se s čim”: Koji su Bosanci i Hercegovci vlasnici luksuznih jahti na Jadranu

Posjedovati jahtu oduvijek se smatralo simbolom prestiža, luksuza i moći, a samo se “odabrani” Bosanci i Hercegovci mogu pohvaliti takvom privilegijom.

– Ako neko želi ozbiljno da se bavi utvrđivanjem činjenica u vezi s nečijim provodom i orgijama, onda im ja predlažem da istraže šta se sve dešava u Portorožu na jednoj jahti i šta se sve dešava u Trstu – izjavio je sredinom 2015. godine ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i svojim riječima otvorio pravu Pandorinu kutiju afera, spekulacija, tračeva i (polu)informacija koje su mediji danima objavljivali u nastojanju da saznaju ko je to orgijao, i na čijoj jahti.

Ispostavilo se da jahta o kojoj je Mektić govorio pripada banjalučkom tajkunu Slobodanu Stankoviću, vlasniku firme “Integral inženjering” i omiljenom biznismenu predsjednika RS-a Milorada Dodika. Ko je “orgijao” na Stankovićevoj jahti, nikada nismo saznali, ali poznato je da je ovaj brod, dug 23,96 metara i širok 6,1 metar, proizveden 2006. u italijanskom San Remu, plaćen oko tri miliona maraka. Luksuzno opremljena jahta je od 2013. godine registrovana na firmu “Integral mostogradnja D.O.O”, koja je u većinskom vlasništvu Slobodana Stankovića, a Stanković ju je navodno kupio od izvjesnog Genadija Bakhareva iz Uzbekistana, sa kojim je radio na određenim poslovima u Sloveniji.

Na slovenačkom primorju usidrena je i jahta doktora Rusmira Mesihovića, zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH, bivšeg federalnog ministra zdravstva i generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Mesihović je inače vlasnik više nekretnina u Sloveniji, a 25 metara dugu jahtu navodno je kupio prošle godine i za nju dao oko dva miliona maraka. Prije ove jahte Mesihović je navodno imao jednu koja je četiri metra kraća.

Među svojim prijateljima i stranačkim kolegama profesor Mesihović poznat je kao hedonista i ljubitelj luksuznog života (jedna od najpoznatijih pjesama grupe Zabranjeno pušenje “Guzonjin sin” navodno je inspirisana upravo Mesihovićevim likom i djelom, op. a.). Svoju sklonost ka statusnim simbolima Mesihović je dokazao i kupovinom spomenute jahte, čiji je vlasnik postao u isto vrijeme dok je u BiH optuživan za milionske gubitke u poslovanju KCUS-a.

Mediji su svojevremeno pisali da jahtu posjeduje i Mesihovićev kolega dr. Mirsad Kacila, donedavni šef Centra za srce na KCUS-u. Kacila navodno ima 18-metarsku jahtu, koju najčešće iznajmljuje.

Još jedan bh. političar može se pohvaliti vlastitom jahtom – predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić posjeduje 24 metra dugu i šest metara široku jahtu “Haya”, koja je usidrena u marini Porto Montenegro u Tivtu. Radončićeva jahta je nešto starijeg datuma proizvodnje – proizvedena je prije više od 15 godina, a lider SBB-a na njoj voli ugostiti i svog dugogodišnjeg prijatelja, crnogorskog političara Mila Đukanovića.

Brod formalno pripada kompaniji “Avaz” koja, opet, formalno pripada Radončićevoj bivšoj supruzi Azri. Zbog mnogobrojnih obaveza, uključujući i sudski proces koji se vodi protiv njega, lider SBB-a u posljednje vrijeme nije često boravio na svojoj jahti, što je prava šteta s obzirom na to da se godišnji vez broda veličine Radončićevog u Porto Montenegru plaća blizu 50.000 maraka.

Veliki broj imućnih Hercegovaca, koji su danas većinom nastanjeni u Hrvatskoj, također posjeduju jahte. Među njima je i Dubravko Grgić, predsjednik koncerna “Agram”, koji se prije nekoliko godina u intervjuu za hrvatske medije pohvalio skupocjenom jahtom vrijednom šest i po miliona eura.

Na svojim jahtama vole odmarati i pjevači Dino Merlin i Željko Bebek, kompozitor Goran Bregović, bivši fudbaler i reprezentativac BiH Elvir Bolić…

Fotografijama sa svoje jahte na društvenim mrežama voli se pohvaliti i Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke”. U Brelima u Hrvatskoj usidrene su jahte sarajevskog biznismena Nihada Imamovića i vlasnika kompanije “Cisco” Harisa Pinje. Jahte posjeduju i proslavljeni bh. nogometni trener Vahid Halilhodžić kao i Mirsad Šiljak, direktor FK “Željezničar”, čiji je brod usidren u Promajni.

A vjerovali ili ne, jahte je skuplje unajmiti, nego posjedovati. No, to ne predstavlja problem za najpoznatiju bosanskohercegovačku jetsetericu Sanelu Jenkins, koja svakog ljeta krstari Sredozemljem na superluksuznim unamljenim jahtama koje privlače ljubomorne poglede čak i u lukama poput one u francuskom Cannesu, gdje se u vrijeme filmskog festivala “parkiraju” brojne holivudske zvijezde… Prošlog ljeta Sanela se sa prijateljima provozala i po Jadranu i u neumsku luku uplovila na 50 metara dugoj, trospratnoj jahti “Liberty”.

Jahte posjeduju i brojni drugi Bosanci i Hercegovci, no većina njih ne vole se eksponirati u medijima. Svoju privatnost pažljivo čuvaju od očiju javnosti i samo su rijetki bili toliko “neoprezni” da dozvole fotografima da ih snime dok krstare svojim luksuznim plovilima.

Related posts