Velika Kladuša: Suspendiran komandir Policijske stanice

Kako portal reprezent.ba saznaje, sa pozicije komandira Policijske stanice Velika Kladuša, 02. februara 2018. godine suspendovan je Samir Hušidić, zbog optužnice koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo USK-a, a koja se odnosi na ugrožavanje sigurnosti.

Ovu informaciju doznali su neposredno nakon što se desila, ali su ipak željeli iz zvaničnih izvora saznati o čemu se zapravo radi. Nakon telefonskog razgovora sa Snežanom Galić, portparolkom Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a, uputili su, kako je bilo i dogovoreno, pismeni zahtjev za ovu informaciju.

Upit je glasio: Da li je sa mjesta komandira PS Velika Kladuša smijenjen odnosno suspendiran Samir Hušidić? Ako jeste, zbog čega je to učinjeno, odnosno šta su razlozi? Ako je Hušidić suspendiran, ko je imenovan na njegovo mjesto i na čiji se to prijedlog čini?

Na ovaj upit od portparolke Galić dobili su pismeni odgovor koji vrijeđa zdrav razum, jer nije odgovoreno na pitanje već se barata propisima i članovima Zakona o radu, a sve kako bi se izbjegao traženi odgovor.

U vezi Vašeg e-maila kojim tražite podatke o radno-pravnom statusu radnika ovog Organa, obavještavamo Vas da nismo u mogućnosti udovoljiti Vašem zahtjevu iz razloga što je članom 30. Zakona o radu (Službene novine FBiH broj 26/16) propisano da se lični podaci radnika ne mogu prikupljati, obrađivati, koristiti ili dostavljati trećim licima, osim ako je određeno zakonom ili ako je to potrebno radi ostvarivanja prava i obaveza iz radnog odnosa – piše između ostalog u dobivenom odgovoru.

Stoga se portal reprezent.ba potrudio, te iz drugih izvora doznao slijedeće:

Kantonalni tužilac Adnan Kapić krajem prošle, 2017. godine podigao je optužnicu protiv Samira Hušidića zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 2. Krivičnog zakona FBiH. Nakon suspenzije Hušidića, poslove komandira Policijske stanice Velika Kladuša obavlja Asim Bašić. Policijski komesar je odgovoran za donošenje odluke o privremenoj suspenziji. Esad Š.

Izvor: Reprezent.ba

Related posts