Velika Kladuša - posljednja stanica migrantima na putu ka EU

Posljednja stanica migrantima na putu ka Evropskoj uniji je Velika Kladuša. Ovo pogranično mjesto nije u stanju da im obezbijedi dugoročan boravak, pa pomoć očekuju od nadležnih institucija BiH.

Migranti, koji su prvobitno bili smješteni u gradskom parku, odlukom opštinskog rukovodstva, premješteni su u privremeni smještaj u naselju Trnovi. Tu su im obezbijeđeni mobilni sanitarni čvorovi, tuševi i struja.

Cilj im je, kažu, domoći se Evropske unije. Hrvatska je zatvorila granice, pa su se mnogi odlučili na ilegalan prelazak, zbog čega su ubrzo zažalili.

“Hrvatska policija me istukla, uzela mi novac i razbila telefon, a zatim me vratila nazad u Bosnu”, kaže Mohamed iz Sirije.

Pretučeni se vraćaju u Kladušu. Prema procjenama, tu ih je gotovo 700. U Domu zdravlja kažu da zdravstvenu pomoć dnevno zatraži više od 30 migranata.

“Mi smo u proteklih pet mjeseci pružili 12.650 usluga migrantima, od kojih su najčešće previjanja, obrade rana, lomova, prijavljeno je 30 slučajeva skavijesa, 28 slučajeva ušljivosti”, izjavio je direktor Doma zdravlja Velika Kladuša Senad Okanović.

S druge strane, zbog kašnjenja smjernica sa višeg nivoa, lokalni Crveni krst još nije zvanično uključen u program zbrinjavanja. Ističu da su im za pružanje pomoći neophodni adekvatni uslovi.

Hajrudin Muhamedagić, sekretar Crvenog krsta Velika Kladuša, ističe da je potrebno staviti jedan objekat u funkciju zbrinjavanja migranata, jer ovakav ambijent ne odgovara Crvenom krstu.

Migranata je iz dana u dan sve više, a kapaciteta za njihovo adekvatno zbrinjavanje sve je manje. Zbog toga iz opštine Velika Kladuša apeluju na nadležne BiH institucije da hitno donesu mjere kojima bi se zaštitila sigurnost građana, ali i lica koja trenutno borave na teritoriji ove opštine.

Velika Kladuša sve akcije zbrinjavanja do sada je finansirala iz sopstvenog budžeta. Nedavno je izdvojeno i deset hiljada maraka za zdravstvenu zaštitu migranata, ali mogućnosti su pri kraju.

“Mi ne možemo raditi posao državnih institucija, jer, opet ponavljam, mi ne znamo status ljudi koji ovdje borave, koristimo termin migranata, jer tako koriste oni u medijima, čak i ministar bezbjednosti, a ovo je ipak problem države, ovo nije problem lokalnih samouprava”, naglašava savjetnica za društvene djelatnosti i odnose s javnošću opštine Velika Kladuša Edina Abdić Pleho.

Iz ove lokalne zajednice očekuju pomoć nadležnih, jer bi problem mogao kulminirati kad ljetnje vrućine zamijeni hladnoća. – piše rtrs.

Related posts