Velika Kladuša: Održani mirni protesti građana ulice Zuhdije Žalića

Stanovnici ulice Zuhdije Žalića u Velikoj Kladuši, vlasnici poslovnih prostora i uposlenici u njima te građani održali su jučer prve mirne proteste koji su ranije bili najavljeni i od strane policije odobreni. U mirnoj šetnji od mosta na Grabarskoj, na ulazu u Veliku Kladušu, neasfaltiranom i zapuštenom ulicom učestvovalo je stotinjak osoba. Njih je na ovaj čin, kako kažu, natjeralo teško stanje u kojem se nalazi ulica u kojoj žive ili rade.

Ovaj problem datira već duže od godinu dana i teško je reći koje je godišnje doba teže za izdržati. Oni su protestnom šetnjom željeli ukazati na problematiku kojom se svakodnevno susreću bilo da je kuća ili poslovni prostor u pitanju. Privredni subjekti posluju na granici rentabiliteta, uništene su fasade na kućama, i što je najgore, kako kažu protestanti, ne nazire se kraj skorom rješenju ovog problema, odnosno asfaltiranju ulice.

Kolona sa stotinjak građana koji su učestvovali u mirnim protestima zaustavila se ispreg zgrade Općine gdje im se obratio zamjenski načelnik Ismet Hušidić. Nakon kraćeg zadržavanja ispred zgrade Općine gdje nisu postojali uslovi za razgovor, prihvaćen je prijedlog nastavka razgovora u Vijećnici Općine Velika Kladuša. Ismet Hušidić, koji je govorio u ime općinskog načelnika, uglavnom se bavio analizom problema zaboravljajući se osvrnuti na uzroke koji su doveli do ovakvog stanja koje za posljedicu ima, između ostalog i ovo mirno okupljanje građana Velike Kladuše, koji dižu svoj glas protiv nepravde, nejednakosti i pomanjkanja odgovornosti lokalne vlasti. Prisutni građani u Općinskoj vijećinici imali su mogućnsot postavljati pitanja u vezi ovog slučaja a dobiveni odgovori bili su uglavnom u već poznatom stilu „proganjanja vještica“.

Općina Velika Kladuša je stopostotni investitor projekta Izgradnje gradskog kanalizacionog sistema sa prečistačem otpadnih voda nad kojim je vršila nadzor. Odgovornost se pokušava adresirati na prethodnog načelnika uz pravdanje kako do danas nema dokumentacije. Ova tvrdnja sve da je i tačna bilo je i previše vremena da se dođe do odgovornih. Treba ovdje istaći činjenicu da su projekt pripremali i realizirali uposlenici Općinskog organa koji i danas tamo rade, a činjenica da je Budžetom predviđeno 300 hiljada KM za rješavanje ovog problema zapravo znači priznavanje krivice i odgovornosti lokalne vlasti. Njihovu neodgovornost i javašluk platiće građani Velike Kladuše.Predstavnici građana koji su mirno protestvovali uručili su zamjenskom načelnicu Ismetu Hušidiću Zahtjev kojim traže hitno izjašnjenje o datumu početka i završetka radova na asfaltiranju ulice Zuhdije Žalića. Hušidić je istakao kako za rješavanje ovog problema Općini Velika Kladuša treba odobrena građevinska dozvola ili Rješenje odnosno nalog inspekcije na osnovu kojih će se obaviti asfaltiranje ulice.

Kada će to biti, nije bilo odgovora osim tvrdnji da to može potrajati i do dva mjeseca. U svakom slučaju, ako ne dođe do rješavanja ovog problema u ostavljenom roku, građani će ponovo organizirati mirne proteste koji će podrazumijevati i blokade, ne samo ove ulice, već zaobilaznice i drugih gradskih ulica.

Esad ŠABANAGIĆ/reprezent.ba

Related posts