Velika Kladuša: ‘Ko god nije u funkciji vlasti on je po automatizmu neprijatelj’

Višegodišnja politička sučeljavanja u Velikoj Kladuši s kraja prošlog i početka ovog stoljeća rezultirala su krajem 2013. formiranjem koncepta “Unaprijedimo Kladušu zajedno”, čiji su glavni ciljevi popravljanje stanja i unapređenje života u toj lokalnoj zajednici, te pravedno i napredno građansko kladuško društvo s modernim percepcijama i primjenom temeljnih vrijednosti u kontekstu vremena i prostora.

Koncept u formalnom smislu promoviše Partnerska grupa, koju čini 44 participanta, među kojima su i nezavisni kladuški mediji u privatnom vlasništvu koji se bore da se loša slika u društvu, a posebno informativna blokada izazvana dvogodišnjom vladavinom Fikreta Abdića i njegove administracije, što prije i efikasnije otkloni, piše Al Jazeera.

Esad Šabanagić renomirani je kladuški medijski djelatnik i vlasnik nezavisnog medija Reprezent, koji je nekad izlazio u printanom izdanju. U Velikoj Kladuši, ističe on, nema saradnje i međusobnog razumijevanja između pozicije i opozicije, a sve je rezultiralo podjelama među građanima, što taj najzapadniji bh. grad čini taocem politike u čijim se raljama našlo cijelo društvo.

“Imamo na snazi jednoumlje, a to znači da građani trebaju misliti onako kako misli vlast u Velikoj Kladuši jer će ih oni u suprotnom proglasiti neprijateljima. Ako skrenu pažnju na određene nepravilnosti, mediji bivaju proglašeni faktorom koji blokira napredak i tjera potencionalne investitore i kupce. Dakle, ko god nije u funkciji aktuelne vlasti on je po automatizmu neprijatelj. Lično sam mišljenja da je i loša vlast bolja od nikakve jer mi sad faktički nemamo vlasti zbog činjenice da u Općinskom vijeću ne postoji većina. Bezobrazno je od izbornih pobjednika, a to je Laburistička stranka, napadati medije i opoziciju jer, ako ne mogu formirati vlast, neka vrate mandate građanima ili organiziraju nove izbore. Ako oni misle da građani trebaju prihvatiti ovakvo stanje, moram im poručiti da nisu u pravu”, kaže Šabanagić

Dalje ističe da vlast uopće ne želi učestvovati u radu medija, davati izjave, niti ih pozivaju da prate događaje koje Općina organizira. Pokušali smo kontaktirati s Elvirom Abdić-Jelenović, predsjednicom Kluba vijećnika Laburističke stranke, i Refikom Purić, nezavisnom vijećnicom koja podržava vlast, ali nisu željele davati izjave za medije, zbog čega nismo uspjeli saznati odgovore vlasti u vezi s cijelom situacijom u Velikoj Kladuši kad je riječ o odnosu općinskih vlasti prema medijima i javnosti u kontekstu spomenutih navoda.

Građani zakinuti za pravo

Pravo građana da odlučuju o interesima i potrebama u svojoj lokalnoj zajednici zasnovano je u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima. Međutim, aktuelna vlast u Velikoj Kladuši to pravo svjesno obezvređuje i guši.

“Kad god se pripremaju sjednice Općinskog vijeća ili odluke koje mogu imati neki značajniji utjecaj, niko od opozicije ni od zainteresovanih nevladinih udruženja nije prethodno pozvao građane niti im je ponudio način šta o tome treba da kažu i kako to treba da se uredi. Među velike nedostatke u radu aktuelne vlasti ubrajam netransparentnost, koju svi osjetimo, vidimo, trpimo i, nažalost, podržavamo”, ističe Ramo Hirkić, kladuški novinar i publicist.

Problem je nepostojanje većine u Općinskom vijeću, koje je posljednji put u većini funkcioniralo prije nešto više od godinu dana. Vijećnici opozicije smatraju da je to glavna kočnica svih procesa u Velikoj Kladuši i da bi stoga laburisti, koji su na sebe preuzeli rukovođenje gradom, morali preuzeti odgovornost za rješavanje krize.

“Smatram da bismo mi svi zajedno trebali formirati većinu u Općinskom vijeću ako želimo da ovaj grad napreduje. Očigledno je da laburisti to ne žele, što je najvidljivije kroz posljednji primjer biranja Komisije za stipendije, koja je sačinjena od pet članova. Oni su zaobišli sve poslovničke mogućnosti i predložili svoje kadrove, koje mi, naravno, nismo prihvatili i predložili smo nove prijedloge koje oni neće, a već je raspisan konkurs za dodjelu stipendija. Jednostavno, oni neće da uvažavaju nas i misle da zbog toga što imaju načelnika mogu da rade šta hoće”, kaže Fuad Sulejmanagić, vijećnik iz redova opozicije.

Kladušu svi zaobilaze

Prema riječima Dinka Ljubijankića, vijećnika opozicije, aktuelna vlast opredijelila se isključivo za strategiju trošenja novca u kojoj nema mjesta za interese i potrebe građana. Ističe da se uopće nije ulagalo u kapitalne projekte, a upravo od takvih projekata građani mogu imati najviše koristi. Dodaje da je vidljiv još jedan problem u radu i djelovanju aktuelne vlasti u Velikoj Kladuši koji je vrlo zabrinjavajući: lokalna vlast sve se više udaljava od viših nivoa vlasti Bosne i Hercegovine i saradnje s njima, dok se u isto vrijeme sve više okreće općinama iz susjednih država.

“Ova vlast ne proizvodi nikakvu novu vrijednosti i sve je ovdje zamrlo. Nevladine organizacije, kulturna i sportska udruženja su zamrla jer ih više Općina ne finansira. Imao sam više inicijativa od kojih nijedna nije usvojena. Pitanje koje sam postavio na posljednjoj sjednici Vijeća ticalo se jednog vozila za čiji je zakup vlast mjesečno izdvajala 5.000 KM, a to vozilo se uopće nije koristilo. Načelnik Fikret Abdić, na direktan ili indirektan način, ima apsolutnu moć nad svim tokovima koji se odvijaju ovdje u Velikoj Kladuši. Odgovorno tvrdim da porodica Abdić iz budžeta Općine mjesečno inkasira 15.000 km. Fikret Abdić ima plaću oko 3.000 ili 4.000 KM, zatim sin, koji je njegov savjetnik, ima oko 2.000 KM, savjetnik mu je i jedna kćerka, koja također ima oko 2.000 KM plaću, druga kćerka je vijećnica i ima 400 KM paušala, a član je više općinskih komisija. I to nije sve. Mjesečno uzimaju i određenu sumu iz budžeta na osnovu raznih dnevnica. Nikome ne daju ni prići blizu i nastupaju osvetnički ako im neko stane na žulj”, kaže Ljubijankić.

Vijećnici opozicije ističu da se odnos Abdićeve vlasti spram viših nivoa države najbolje mogao vidjeti i po događanjima na svečanim sjednicama Općinskog vijeća, gdje na svečanostima povodom Dana Općine nikad nema predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine. Od svega je, ipak, najgore to što javnost ne zna šta općinska administracija radi.

“Mi ovdje u Kladuši smo navikli na ovakav odnos vlasti tokom posljednje decenije. Imali smo sličnu situaciju i sa prethodnom vlasti i načelnikom Behrićem. Uskoro obilježavamo Dan Općine, na čiju svečanost će nam doći načelnici općina Krnjak, Rakovica, Cetingrada, Gvozda, a niko iz susjednih općina, kantonalne i viših organa vlasti neće doći. Naša vlast je to zaslužila ne zato što ima određenu hipoteku već zbog toga što oni nikoga od spomenutih organa vlasti i ne zovu. Kroz Veliku Kladušu ko mora da prođe neće ni da uđe u grad već ide zaobilaznicom. Za takvo stanje je najzaslužnija trenutna vlast. Mislim da laburisti u narednoj godini na lokalnim izborima neće ostvariti približno sličan rezultat kao 2016, ali ipak mislim da će pobijediti opet iako ne vjerujem da će se Fikret Abdić ovaj put uopće i kandidirati jer prestar je za to”, kaže Šabanagić.

Na kraju ističu da će nastaviti s ovakvim i sličnim projektima, ali i s medijskim praćenjem općinske vlasti kako bi razbili informativni mrak i natjerali vlast da se ponaša u skladu s principima demokratije.

Related posts