Pročitajte stav PIC-a o inicijativi SDA, ali i Dodikovim prijetnjama i HNS-ovom zaključku

“Iako svjesni da postoje legitimne bojazni u pogledu diskriminacije konstitutivnih naroda i građana širom BiH, koje je potrebno rješavati na odgovarajući način, inicijativa za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH bila bi kontraproduktivna i neodgovorna, imajući u vidu da su nazivi entiteta ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine. Takve inicijative podrivaju izgradnju povjerenja među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima, a izgradnja povjerenja predstavlja temelj za prijeko potrebno pomirenje u BiH”, saopćeno je iz Upravnog odbora PIC-a.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je da je Ustavom Bosne i Hercegovine utvrđeno da se ona sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

“Upravni odbor je u više navrata izrazio svoju opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, kao i to da neće biti prekrajanja mape BiH. U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a oštro je osudio skorašnju retoriku i poteze kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili pak zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje, čime se stvaraju tenzije oko temeljnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma”, saopćili su.

Upravni odbor PIC-a osudio je i sve pokušaje političkih aktera da negiraju odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao neprihvatljive i nešto što nije u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, uključujući i njen evropski put.

Upravni odbor PIC-a pozvao je sve strane da se suzdrže od daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u formiranje vlasti na svim nivoima kako bi zemlja krenula naprijed.

Kako je navedeno, ambasador Rusije Petar Ivancov se nije pridružio ovoj izjavi.

Treba napomenuti da je sjednica PIC-a sazvana na inicijativu ambasadora Rusije Petra Ivancova, a nakon inicijative SDA o preispitivanju imena Republike Srpske.

Ipak, Upravni odbor PIC-a odlučio je tretirati i izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojima se prijeti otcjepljenjem jednog od entiteta, ali i zaključak Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora prema kojim se odbacuje presuda u Hagu Jadranko Prliću i ostalim čelnicima tzv. Herceg-Bosne, odnosno kvalifikacija udruženog zločinačkog poduhvata.

Related posts