Velika Kladuša i Bihać najčeše lokacije na kojima ilegalni migranti pokušavaju izaći iz BiH

Granična policija BiH je u 2017. godini evidentirala značajno povećanje broja ilegalnih migranata.

Od 01. Januara do 31. decembra 2017. godine u pokušaju ili neposreno nakon ilegalnog prelaska granice otkriveno je 753 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, a u 2016. godini otkriveno ih je manje od 100.

Uz navedeno, prema podacima koje je iznijela glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković, u 2017. i januaru 2018. godine najmanje 210 osoba spriječeno je da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice u BiH zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između dvije zemlje van graničnih prijelaza.

Pripadnici Granične policije od 01. do 26. januara 2018. godine otkrili su 132 državljana visokog migracijskog rizika koji su pokušali ili su prešli bh. granicu ilegalno. Riječ je o 42 državljana Sirije, 18 Pakistana, 14 Palestine, 9 Afganistana, 8 Maroka, 7 Alžira i drugih zemalja iz rizične skupine.

Najveći broj slučajeva je otkriven na području istočne Hercegovine zbog čega je jedinici GP Trebinje iz drugih organizacijskih jedinica Granične policije preusmjeren dodatni broj službenika i specijalističke opreme.

Kada je riječ o pokušajima ilegalnog izlaska iz BiH, najveći broj slučajeva evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, a u posljednje vrijeme i na području Posušja, Čapljine i Gruda. Prilikom pokušaja izlaska iz BiH karakteristični su slučajevi državljana Turske koji zloupotrebljavaju bezvizni boravak u BiH pokušavajući ilegalno ući u Republiku Hrvatsku, što se najviše odnosi na područje Unsko-sanskog kantona.

Jedinica Granične policije Velika Kladuša u ilegalnom prelasku državne granice, na izlazu iz BiH, otkrila je 15 državljana Turske i 9 osoba s područja Kosova, istakla je Dujković.

Tokom 2017. godine jedinica GP Izačić evidentirala je 74 državljana zemalja visokog migracijskog rizika u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice među kojima je bilo najviše državljana Turske (38), zatim Afganistana (7), s područja Kosova (6), Pakistana (6), Alžira (5), Libije (5), Irana (5) itd. Ova jedinica je tokom prošle godine predala nadležnom tužilaštvu 6 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje. U januaru 2018. godine otkrili su 2 državljana Turske i 9 osoba s područja Kosova.

Prilikom ulaska ili izlaska iz BiH ilegalni migranti se najčešće kreću pješke, zaobilazeći granične prijelaze. Granicu pokušavaju preći u manjim grupama, koristeći navigacijske uređaje.

(Izvor: Usn.co.ba)

Related posts