Ključ: Stari grad na meti vandala, polomljene klupe, stolovi i ograda

Stari grad u Ključu biser je srednjovjekovne kulturne baštine i bez sumnje predstavlja neprocjenjivo kulturno historijsko bogatstvo.

Smješten je na strmim liticama, ispod čijih zidina teče rijeka Sana, krajiška ljepotica, biser u srcu Krajine.

Kompleks koji prosto ostavlja bez daha
Kako bi kompleks Starog grada zasijao u novom svjetlu, učenici srednje škole iz Ključa, prije nekoliko godina uspješno su realizovali projekat u saradnji sa općinom, preko kojeg je obnovljen kompletan prilaz Starom gradu.

Također, ovi mladi ljubitelji zavičajne baštine, izborili su se i za novac uz pomoć kojeg su napravljene klupe, kante za smeće, ograde i stolovi, kako bi domaći posjetitelji, uključujući naravno i mnogobrojne turiste, mogli uživati u ovom čarobnom dijelu kraljevskoga grada.

Zaista je tako i bilo. Kompletan renovirani ambijent odisao je ljepotom, kulturom, čistoćom.

Broj posjetitelja i turista iz raznih dijelova svijeta koji su dolazili u posjetu Starom gradu, rastao je iz godine u godinu, redovno su se održavale razne kulturno – vjerske manifestacije, organizirale poučne nastave i izleti.

Ali, naravno sve što je lijepo kratko i traje. Da je čovjek najveći neprijatelj prirode, govore nam razni ružni prizori na koje nailazimo gotovo svuda oko nas.

Kada ćemo to naučiti da prirodu nismo naslijedili od pradjedova, već smo je posudili od naših potomaka?

(Zlo)čin koji se dogodio ovih dana u ovom, možemo bez sumnje reći najljepšem dijelu grada Ključa, govori da ljudskoj bezobzirnosti i bahatosti prema prirodi i kulturnoj baštini nema granica.

Naime, ključki vandali su u toku prošle sedmice polomili ogradu, klupe i stolove koji su se nalazili u kompleksu Staroga grada.


Tužnu sliku koja je kazala više od i jedne riječi, zatekli su posjetitelji koji su bili više nego zgroženi onim što se moglo vidjeti, a kako nezvanično saznajemo, još uvijek se niko od nadležnih nije oglasio povodom ovoga čina.

Ostavljanje smeća, razbijanje, ispisivanje grafita i “graviranje” po imovini već su odavno rituali bez kojih ne može proći niti jedno druženje nesavjesnih posjetitelja.

Ne opravdavajući ni u kojem slučaju ovakav čin, ali realno, koliko često nadležni i obilaze ovaj dio grada?

Zbog ovakvog sramnog ponašanja pojedinaca upravo smo tu gdje jesmo. Stojimo u mjestu.

A kako da igdje i budemo, napredujemo i gradimo kada nam nije sveto ni gotovo jedino lijepo što je u ovom gradu ostalo, a ostalo je da se čuva, da nas podsjeća i prkosi vremenu.

Nadamo se da će se nadležni aktivirati i uhvatiti “nepoznate” počinitelje ovog zlo(čina), te uz pomoć aktivista i savjesnih građana vratiti izgled kakav Stari grad i zaslužuje.

Postavimo sebi pitanje hoćemo li zaista nad unakaženim okruženjem i dalje zatvarati oči, a vandali kao i svaki put do sad proći nekažnjeno?

Cazin.NET

Related posts