Vel. Kladuša nije aplicirala ni s jednim projektom iz kapitalnih transfera Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici, donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu finansija s pozicija „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni i općine” u iznosu od 10.000.000 KM i „Kapitalni transferi drugim razinama vlasti i fondovima – kantoni i općine“ u iznosu od 20.000.000 KM.
Svih 80 općina i gradova iz Federacije će ovom odlukom dobiti linearno po 125 000 KM, kao jednokratna podrška gradskim i općinskim budžetima za saniranje posljedica uzrukovanih COVIDOM-19.


Iz Federalne vlade nam je potvrđena informacija da Općini Velika Kladuša nije odobren ni jedan projekat iz kategorije “Kapitalni transferi”, jer nije bilo ni jedne aplikacije iz ove lokalne zajednice. Velika Kladuša je ovim neapliciranjem postala jedna od rijetkih općina iz Federacije, koja je bila NEZAINTERESIRANA za ova sredstva.


Treba napomenuti da su mnoge puno manje općine dobile značajna finansijska sredstva za projekte iz oblasti infrastrukture, vodosnadbijevanja, kulture i sl. Tako je općina Bosanski Petrovac, koja je broji pet puta manje stanovnika, dobila 120 000 KM, Bosanska Krupa 500 000, Bužim 400 000 KM. Na području USK biće realizirano 15 projekata u gradovima i općinama koji su aplicirali na ovaj Javni poziv.


Ako uzmemo u obzir koliko bitnih projekata na području velikokladuške općine stoji zbog nedostatka sredstava, prosto izgleda nevjerovatno da je općinska administracija bila nezainteresirana za ovaj Javni poziv. Ovakvim odnosom općinskog rukovodstva, još jednom se potvrđuje teza da sadašnja administracija ne radi gotovo ništa za dobrobit građana Velike Kladuše.


Treba podsjetiti da je na platnom spisku općine i dalje sedam savjetnika, koji godišnje općinu koštaju preko 300 000 KM, a na vrhu piramide je općinski načelnik koji mjesecima nije dolazio na posao. Prvog čovjeka općine u javnosti možemo vidjeti samo u nastupima na stranačkim skupovima Laburističke stranke. Koga briga za projekte i probleme građana Velike Kladuše.

M. Sarajlija


Izvor: Trend Radio

Related posts