Vedad Ibišević, čovjek za historiju: Oprašta se golgeter koji je rasplakao i legendarnog Ivicu Osima

Kada bi se biralo ko je najomiljeniji fudbalski A reprezentativac Bosne i Hercegovine, za one koji su imali bilo kakav kontakt sa Zmajevima, ne bi bilo mnogo dilema. Izbor bi pao na Vedada Ibiševića.

Jednostavno, Vedo je omiljen kod svih – saigrača, navijača, ali i protivnika. Sa dvije noge čvrsto je bio na zemlji, i kada je bio na vrhuncu karijere, ali i kada ga nije išlo. Za golove se uvijek zahvaljivao saigračima, a u neuspjesima krivca nije pronalazio u drugima.

U dresu BiH nije bilo, a teško da će uskoro i doći čovjek kakav je Ibišević.

Kroz karijeru je prošao mnogo toga. Tokom života bio je prinuđen da borbu za goli život, a težak put doveo ga je do samog svjetskog vrha. Oni koji ga poznaju, tvrde da ga novac i slava nisu promijenili…

Sa osam godina pred srpskim agresorom iz Vlasenice je sa porodicom protjeran u u Tuzlu, gdje je Vedadov otac Šaban radio razne poslove kako bi prehranio porodicu. Kako to nije bilo dovoljno za normalan život spakovali su stvari i preselili najprije u Švicarsku, a potom i SAD.

Stigao je u najmoćniju zemlju svijeta gdje tada fudbal nije bio popularan sport. Ali je istrajao i danas je legenda bh. fudbala. I dokaz da se snovi mogu ostvariti bez obzira na težinu puta koji je pred nama.

A Vedo je već davno postao legenda.

Prije četiri godine pogodio je u Kaunasu za pobjedu protiv Litvanije od 1:0 i tako osigurao plasman reprezentaciji BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Potom je nagrađen historijskim golom na Maracani protiv Argentine. Samo 16 minuta u igri bilo je dovoljno Ibiševiću da postane prvi reprezentativac BiH koji se upisao u listu strijelaca na Svjetskom prvenstvu.

Stoga će njegovo ime ponovo biti ispisano zlatnim slovima u historijske knjige našeg fudbala. Uz to, ostat će “zapisano” da je svojim golom rasplakao legendarnog Ivicu Osima. Gol protiv Gaučosa, prvi za BiH na najvećoj smotri svjetskog fudbala bio je posebno emotivan i za Švabu, koji nije mogao zadržati suze, što je prikazano u dokumentarcu jedne japanske TV stanice, koja je napravila priču o Osimu.

Ibišević je za A reprezentaciju BiH debitovao 24. marta 2007. godine u susretu protiv Norveške, a prvjenac je postigao 13. oktobra iste godine na gostovanju kod Grčke. Za Zmajeve je odigrao 81 utakmicu i postigao 28 golova. Posljednji ples u dresu BiH Ibišević će otpletsati večeras u Tallinnu protiv Estonije…

Related posts