Većina u Skupštini USK mijenjala zakon kako bi osigurala dovoljan broj ruku za većinu

Skupština Unsko-sanskog kantona i dalje je bez većine kojom bi se osigurao normalan rad ove institucije, a kako vrijeme prolazi, na vidjelo počinju izlaziti skandalozni potezi stranaka kojima su nastojali osigurati potreban broj glasova za većinu.

Skupština USK trenutno se nalazi u pat poziciji, a skupštinski zastupnici i dalje se ne mogu dogovoriti ni oko toga kako bi trebao izgledati dnevni red sjednice.

Najveći problem u ovom slučaju predstavlja broj “ruku” koji trenutno nije dovoljan ni poziciji koju čine A-SDA i SDP, ni opoziciji koju čini SDA kako bi osigurali skupštinsku većinu. Zbog toga, klubovi stranaka pokušavaju na sve moguće načine pridobiti dovoljan broj glasova kako bi osigurali vlast, a posljednji primjeri takvog djelovanja na površinu su izbacili sve negativne strane bh. politike.

U izjavi za kantonalnu RTVUSK televiziju skupštinska zastupnica Fatka Kulenović iz SDP-a kazala je kako se zarad kreiranja potrebne skupštinske većine pristupilo i izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju USK.

Kulenović je u izjavi za televiziju između ostalog navela primjer u kojem se pogodovalo osiguranju glasa Vildane Alibabić.

“Konkretno kada govorimo o mojoj kolegici Alibabić imali smo situaciju da se radilo konkretno o njenom radno-pravnom statusu i pristupili smo izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i autentičnom tumačenju Zakona da ne bi došlo do prekida radnog odnosa. Ta sjednica nažalost nije bila otvorena za javnost jer je bila u vrijeme pandemije i upravo je to bila situacija kada je poslanica izašla na sljedećoj tački i rekla da nije dio većine, a prethodno smo mi riješili njeno životno pitanje”, kazala je u izjavi Kulenović.

Vildana Alibabić iz Naše stranke na tvrdnje SDP-a da je bila suzdržana u glasanju zbog ličnih interesa, pozvala je Kulenović da čuva dignitet Skupštine ali i Univerziteta u Bihaću.

“Ma nema šanse. Moja kolegica Fatka Kulenović treba da čuva dignitet rada ove Skupštine s obzirom da ona ima klub koji je jedan od najvećih u toj skupštinskoj većini a na isti način treba da čuva dignitet rada i postojanja našeg Univerziteta. To što oni meni pakuju da je to neki moj lični interes, to nema nikakvog smisla”, kazala je Alibabić u izjavi za RTVUSK.

Upravo je šesnaesta, presudna ruka u Skupštini USK, bila ona zastupnice Alibabić bila je upravo ona zastupnice Alibabić koja je krajem 2019. povukla podršku većini i rekla da će podržavati samo one ideje i inicijative koje će koristiti građanima USK.

Kada je u pitanju Zakon o kojem govori Kulenović, on je usvojen u martu 2020. godine.

Kada je u pitanju odnos trenutne opozicije u USK koju čine zastupnici SDA, oni i dalje ne odstupaju od mišljenja kako trenutni premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić mora podnijeti ostavku.

“Ostavkom će premijer USK ozvaničiti da nema podršku u Skupštini i na taj način će njegovi partneri lakše stupiti u razgovore preko kojih će se doći do vlasti”, rekao je predsjednik Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić.

Izvor: Klix.ba

Related posts