Varhelyi u Parlamentu BiH predstavio plan investicija EU

Komesar Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi razgovarao je danas sa rukovodstvom Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Kako je tom prilikom istaknuto, osnovni cilj trodnevnog radnog boravka Varhelya u čak šest zemalja zapadnog Balkana je predstavljanje novog investicijskog plana EU koji će biti poticaj cijelom regionu, ali i ukazivanje na potrebu da zemlje koje teže pridruženju Evropskoj uniji prethodno moraju provesti korjenite reforme, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Varhelyi je istaknuo da Evropska unija namjerava osigurati devet milijardi eura za grantove i više od 20 milijardi koji se osiguravaju kroz garancije, što je trećina ukupnog GDP-cijelog zapadnog Balkana, te da bi zahvaljujući toj finansijskoj injekciji moguć rast BDP u regionui iznosio od 3,6 posto, mada ima i onih koji tvrde da bi brojka rasta mogla biti veća.

On je dodao da će u plasmanu ovih sredstava biti preferirani razvojni projekti koji će značiti istinski napredak ekonomije, a kao najinteresantnije oblasti istaknuo je infrastrukturno povezivanje glavnih gradova regiona, zatim jačanje širokopojasne internet mreže s ciljem uspostavljanja nove digitalne ekonomije, supstituciju uglja takozvanom obnovljivom i zelenom energijom, te polje obrazovanja i stvaranje od Bosne i Hercegovine atraktivnog i prosperitetnog regiona u kojem će mladi stručnjaci tražiti svoju budućnost.

On je danas pozdravio inicijativu Mali Šengen kao priliku za lakši i brži potok roba, investicija i usluga između zemalja regiona.

Posebno je Komesar Evropske komisije izrazio zadovoljstvo činjenicom da su usaglašeni uslovi za održavanje lokalnih izbora u Mostaru, kao i Strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

Članovi rukovodstva domova saglasili su se sa komesarom Varhelyiem da je u BiH potrebno intenzivno raditi na stvaranju povoljne investicijske klime, što podrazumijeva cijeli niz reformskih zahvata na raznim poljima.

Pozitivno je ocijenjena činjenica da je nakon uspostave vlasti snažno pokrenut proces ispunjavanja 14 prioriteta neophodnih za dobijanje EU kandidatskog statusa.

Izraženo je očekivanje da bi taj veliki korak ka EU mogao biti napravljen do ljeta 2021. godine, a danas je potcrtano da je u tim razvojnim procesima saradnja s međunarodnom zajednicom vrlo poželjna, ali da je do rješenja potrebno doći prije svega kroz intenzivan dijalog i djelovanje domaćih političkih aktera.

Također, pozdravljena je činjenica da posljednje aktivnosti pokazuju da se stvara nova politička energija i da EU pokazuje pojačan interes za zemlje zapadnog Balkana.

Sredstva koja su namijenjene za njihov ekonomski napredak mogla bi uz kvalitetno investiranje preporoditi zemlje regiona, a Varhelyi je istaknuo da bi u njihovoj realizaciji trebale učestvovati domaće privredne kompanije i kompanije koje dolaze iz zemalja Evropske unije.

Danas je istaknuto i da je u najužoj vezi sa ekonomskim reformama i cijeli niz političkih poteza koji moraju biti povučeni kako bi u BiH bio stvoren pozitivan ambijent.

Još jednom je apostrofirano da će njihov uspjeh direktno ovisiti o spremnosti domaćih političkih snaga da vode konstruktivan dijalog i zajednički traže najbolja rješenja za građane Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju Sektora za odnose s javnošću PSBiH.
Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts