Džaferović: Naš put je evropski put, nemamo alternativu!

Članovi Predsjedništva BiH današnjim sastankom sa predsjednikom Vijeća EU Charlesom Michelom završili su posjetu institucijama EU.

„Postigli smo ono što smo željeli, a to je da potaknemo evropski put BiH, da ga ubrzamo, da ga uozbiljimo. Najvažnija stvar sa današnjeg sastanka je da će odnos institucija EU i BiH biti kontinuiran i stalan.

Na nama je u BiH da ispunimo sve obaveze koje se tiču 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali imat ćemo snažnu poruku odavde iz institucija EU“, – poručio je danas u Briselu u izjavi medijima predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– Ne smijemo praviti nikakve prekide, moramo se predano okrenuti poslu i što prije uvjerimo institucije EU da predano radimo na realizaciji svih 14 preporuka, tim prije ćemo dobiti kandidatski status. Ja se nadam, ako ovako budemo radili, kao proteklih nekoliko mjeseci, da će to onda biti na ljeto iduće godine – optimističan je Džaferović.

U Briselu je danas razgovarano i o drugim temama, a BiH će, kako je rekao, imati podršku EU kada je u pitanju rješavanje migrantske krize, borba protiv pandemije koronavirusa.

– EU snažno podržava regionalne inicijative na Zapadnom Balkanu. One trebaju da budu pod okriljem evropskih institucija i one trebaju da budu korak ka članstvu svih zemalja Zapadnog Balkana u EU. I neće biti zamjena za evropski put – rekao je Džaferović.

Naglašava da BiH ima snažnu podršku od strane institucija EU, i sada je do nas u BiH, prenose Vijesti.ba.

– Vjerujem da će sve institucije u našoj zemlji, posebno Predsjedništvo BiH, dati sve od sebe da ovu priliku zaista iskoristimo. Ne bismo smjeli nikako da je upropastimo – dodao je Džaferović.

Pojašnjava da je za narednu sedmicu već zakazana sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj bi trebala biti usvojena izjava, proglas, poziv svim institucijama u BiH da se okrenu istinskom ispunjavanju svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

– Ima u njima i manje teških i jako teških pitanja, ali nijedno pitanje nećete riješiti ukoliko ne vodite dijalog. Naš put je evropski put, mi alternative nemamo. I što prije to završimo, bit će bolje svima nama u BiH – dodao je Džaferović, prenose Vijesti.ba.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts