Varhely: Preporuka je da se bez odlaganja BiH dodijeli status kandidata

Evropske komesar za proširenje Oliver Varhelyi održao je sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

– Drago mi je da sam pomogao u ovom trenutku, u trenutku kada su iza nas uspješno završeni izvori sa jasnim rezultatima ii jednim novim prijedlogom EU. Prijedlog naravno predstavlja i ponudu građanima ove zemlje kao i političarima, rekao je Varhely koji je čestitao je članovima Predsjedništva BiH na izboru.

Dodao je da u BiH dolazi u ključnom trenutku.

– Svi se nalazimo u jednom novom geopolitičkom trenutku zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Naš interes je da jačamo partnerstva a za to su nam potrebni pouzdani partneri. Prije mjesec ili nešto smo predstavili prijedlog koji smo uputili Evropskom vijeću da se BiH ponudi kandidatski status. Zbog toga sam došao u Sarajevo da se dogovore naredni koraci da bi zemlja dobila status kandidata, rekao je i dodao:

 – Ponuda za BiH je ponuda za sve u ovoj zemlji. Mislim da smo u svemu ovome itekako transparentni jer je naša preporuka jasna. Preporuka je da se sada bez odlaganja BiH dodijeli kandidatski status. Međutim to je preporuka koja dolazi uz visoka očekivanja. Evropski put jeste otvoren za BiH ali imamo visoka očekivanja od vas. Sada je na političkim liderima BiH da to postane stvarnost.

Dodoo je da žele da vide opipljive, jasne rezultate.

 – Potrebno je da Vijeće ministara u starom sazivu usvoji sve mjere koje su bitne na tom putu. Od Predsjedništva BiH očekujemo da 14 ključnih prioriteta budi i njihov u radu. Meni je bilo zadovoljstvo da sam čuo od sva tri člana Predsjedništva da je to u njihovim prioritetima, rekao sam im da intenziviraju napore. To je zaista ohrabrujuća poruka, rekao je Varhely i zakljičio:

 – Mislim da možete vidjeti svi da se u proteklih šest sedmica stvari dešavaju brže nego ikada. Ja imam veliko povjerenje ali i velika očekivanja od domaćih lidera. Upravo iz ovih razloga smo spremni pružiti pomoć da rade u korist građana ove zemlje, osiguraju EU put, kandidatski status, prednosti EU članstva za mlade, za privredu ove zemlje. Ja vas uvjeravam da na mene možete uvijek računati da ću davati sve u svojoj moći da vam pomognem – poručio je Varhelji.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts