Uzvrela atmosfera u Riju, more boja krasi golišava tijela

Rio de Ženeiro je ovih dana okupan morem boja i golišavih tijela. Naravno, riječ je o karnevalu koji se u Riju održava se od 9. do 13. februara.

Glavni dio karnevala, koji organizatori nazivaju “najvećom predstavom na svijetu” počeo je noćas na Sambodromu, gdje je više od 72.000 gledalaca do zore posmatralo ogromne bogato dekorisane platforme koje vibriraju zaglušujućom muzikom.

Defile nije samo velika šarena predstava već je to i žestoko takmičenje u kome se 13 škola sambe ocjenjuje po vrlo konkretnim kriterijumima, kao što je kvalitet muzike, kvalitet platfrme ili po tome da li je izabrana tema odgovarajuća. Sedam škola je nastupalo noćas, a šest će večeras.

Jednogodišnji rad škola se ocjenjuje u nešto malo više od jednog sata nastupa u paradi.

Jedna škola je izabrala temu Kine, dosta njih je reprodukoval čuvene slike, dok su neke imale futurističku dekoraciju.

Iako se karneval doživljava kao kratak predah od dnevnih problemaa, škole sambe takođe ga koriste da prenesu političku poruku.

Jedna od glavnih meta ove godine je gradonačelnik Rija Marselo Krivelja, koji je izazvao velike kritike zato što je prepolovio subvencije za škole sambe.

Neki smatraju da gradonačelnik, bivši evangelistički pastor, želi da pokvari festival zbog svojih vjerskih ubjeđenja.

Jedna škola ima za temu vampira koji će predstavljati predsjednika Brazila Mišela Temera, optuženog za korpuciju i čija je popularnost naglo opala.

Prošle godine na karnevalu su dvije škole dijelile prvo mesto i pokušaće ove da odbrane titulu. Škola Moisidade posljednja je nastupala noćas, a škola Portela biće druga večeras.

Karneval koji je počeo u petak, odvija se uz jake mjere bezbjednosti, obezbeđuje ga 17.000 policajaca.

Petodnevni karneval predstavlja jednu od glavnih atrakcija Rio de Žaneira.Rio de Ženeiro.

Related posts