Uživo /Izricanje presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću

14:05 – Transparent kojim su porodice žrtava ispred suda u Hagu uporedile Karadžića i Hitlera je ipak uklonjen nakon što su svi ušli u sudnicu.

14:00 – Izricanje presude Radovanu Karadžiću u Hagu je počelo. Građani će ipak tek za 30 minuta moći pratiti prijenos na TV-u.

13:56 – Uoči ulaska okupljenih predstavnika žrtava ispred Suda u Hagu dogodio se još jedan incident, kada je muškarac sa zastavom Srbije provocirao okupljene ispred Suda u Hagu.

13:54 – Izricanje presude u Hagu počinje uskoro, ali će TV prijenos biti odgođen 30 minuta odlukom suda, što je kuriozitet u radu suda.

13:52 – Organizovano je i zajedničko praćenje izricanja konačne presude Karadžiću u sarajevskoj Vijećnici. Brojni profesori, pravnici, predstavnici udruženja, domaćih i stranih, prate izricanje današnje presude u zgradi koja je u ratu uništena granatiranjem, za što je odgovoran Karadžić kao vrhovni zapovjednik.

13:50 – Uoči izricanja presude ispred sudnice u Hagu dogodio se i manji incident, kada su policajci zatražili da porodice žrtava uklone transparent kojim porede Radovana Karadžića i Adolfa Hitlera.

13:45 – Preživjele žrtve rata su neposredno pred početak izricanja pravosnažne presude pred Haškim tribunalom govorile o očekivanjima, kazavši da očekuju doživotnu robiju za Karadžića.

13:42 – Radovana Karadžića se teretilo po dvije tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koja su počinile srpske snage tokom rata i agresije na BiH od 1992. do 1995.

13:40 – Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu danas će izreći konačnu (drugostepenu) presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koji je u prvostepenom postupku proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora.

Related posts