Uživo /Izricanje presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću

14:31 – Žalbeno vijeće nije našlo greške u rezonovanju prvostepenih sudija u vezi s progonom Bošnjaka s područja Srebrenice. Progon Bošnjaka sa područja Srebrenice se odnosi na prisilno preseljenje žena, djece i staraca sa područja Srebrenice.

14:29 – Joensen je rekao da Karadžić nije pokazao da je Prvostepeno vijeće pogriješilo kada se oslonilo na Direktivu 7, koju je Karadžić potpisao i u kojoj je naredio da se stvore “nepodnošljivi uslovi bez nade za dalji opstanak”.

14:29 – Zaključci prvostepene presude u vezi sa Srebrenicom se u principu tiču saznanja optuženog za dešavanja u Srebrenici. Mora se naglasiti da je i tokom postupka i u žalbi a i u vezi sa predlaganjem novih dokaza, optuženi Karadžić najviše naglašavao svoj navod da nije imao saznanja za događaje u Srebrenici prije i tokom samih dešavanja, te da je saznao tek naknadno, javlja Birn.

14:26 – Brojni građani prate izricanje presude u sarajevskoj Vijećnici.

14:25 – Sudija sada čita dijelove sažetka presude koji se odnosi na dešavanja u Srebrenici.

14:22 – Karadžić je imao zločinačku namjeru Udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, istaklo je Žalbeno vijeće.

14:21 – Žalbeno vijeće je zaključilo da nije bilo pogrešaka pri zaključivanju dešavanja na Markalama u Sarajevu, što je prigovarala odbrana.

14:19 – Žalbeno vijeće odbacilo je žalbu odbrane da je suđenje bilo nepravično.

14:15 – Govoreći o žalbama koji se tiču zaključaka o progonu, predsjedavajući Žalbenog vijeća sudija Joensen je rekao da Odbrana nije pokazala da je prvostepeno Vijeće pogriješilo u rezonovanju.

14:12 – U Vijećnici se nalazi više od stotinu osoba koje organizovano čekaju TV prijenos izricanja presude Kardžiću.

14:10 – Sudija je ušao u sudnicu i kazao da neće čitati cijelu presudu, već samo sažetak. Zatim je podsjetio na prvostepenu presudu.

14:05 – Transparent kojim su porodice žrtava ispred suda u Hagu uporedile Karadžića i Hitlera je ipak uklonjen nakon što su svi ušli u sudnicu.

14:00 – Izricanje presude Radovanu Karadžiću u Hagu je počelo. Građani će ipak tek za 30 minuta moći pratiti prijenos na TV-u.

13:56 – Uoči ulaska okupljenih predstavnika žrtava ispred Suda u Hagu dogodio se još jedan incident, kada je muškarac sa zastavom Srbije provocirao okupljene ispred Suda u Hagu.

13:54 – Izricanje presude u Hagu počinje uskoro, ali će TV prijenos biti odgođen 30 minuta odlukom suda, što je kuriozitet u radu suda.

13:52 – Organizovano je i zajedničko praćenje izricanja konačne presude Karadžiću u sarajevskoj Vijećnici. Brojni profesori, pravnici, predstavnici udruženja, domaćih i stranih, prate izricanje današnje presude u zgradi koja je u ratu uništena granatiranjem, za što je odgovoran Karadžić kao vrhovni zapovjednik.

13:50 – Uoči izricanja presude ispred sudnice u Hagu dogodio se i manji incident, kada su policajci zatražili da porodice žrtava uklone transparent kojim porede Radovana Karadžića i Adolfa Hitlera.

13:45 – Preživjele žrtve rata su neposredno pred početak izricanja pravosnažne presude pred Haškim tribunalom govorile o očekivanjima, kazavši da očekuju doživotnu robiju za Karadžića.

13:42 – Radovana Karadžića se teretilo po dvije tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koja su počinile srpske snage tokom rata i agresije na BiH od 1992. do 1995.

13:40 – Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu danas će izreći konačnu (drugostepenu) presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koji je u prvostepenom postupku proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora.

Izvor: klix.ba

Related posts