Usvojen budžet Federacije BiH za 2019. godinu, okončana finansijska blokada

Budžet je usvojen sa 49 glasova “za”, jednim “suzdržim” i nijednim “protiv”. Delegati su nakon glasanja o prijedlogu budžeta izglasali zakon o izvršenju budžeta sa 51 glasom “za” i nijednim protiv.

Premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić je obrazložio Prijedlog budžeta FBiH za 2019. godinu, da bi delegati tokom rasprave njegovo obrazloženje šaljivo okarakterisali kao hvalospjev koji upućuje na to da je Federacija BiH poput Švicarske.

Delegat SBB-a Zvonko Marić je kazao da prijedlogom budžeta za 2019. godinu neće biti zadovoljna nijedna kategorija, napominjući da je okončanje finansijske krize u Federaciji Bosne i Hercegovine jedini razlog zbog kojeg će ga podržati.

Usvojenim budžetom omogućeno je povećanje plaća državnim službenicima, ali i ministrima i parlamentarcima budući da je osnovica za obračun plaća povećana sa 315 KM na 330 KM.

Podsjetimo, prijedlog budžeta za 2019. godinu usvojen je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održanoj 9. januara 2019. godine i podržali su ga zastupnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, A- SDA, PDA, kao i jedan zastupnik NB-a Elmedin Voloder.

Izvor: klix.ba

Related posts