Ušminkana Vlada Kantona Premijer za premijerom i koliko sliče jedan na drugog

Premijer Husein Rošić (SDA) u posljednje vrijeme pokazuje dvije odlike koje su bile karakteristične za ranije premijere, gotovo njihov zaštitni znak. Prvo, uz fanfare patriotizma, (podizanje ratne zastave koju je vjetar već odnio) premijer Husein Rošić nastoji ići stopama svoga prethodnika Izudina Saračevića (SDA). Međutim, niko ne može biti “patriotski” premijer kao što je to nastojao biti Saračević, toliko da su nakon njegove smjene Laburisti ushićeno saopćavali kako su “Srušili ratnu Vladu Izudina Saračevića”.
Osim toga, modernom premijeru Rošiću i ne stoji da ide ekstremno desno jer podršku za svoju Vladu mora tražiti kod svih.

No i prije premijera Saračevića bio je premijer Hamdija Lipovača (SDP) kojeg aktualni premijer Husein Rošić također nastoji sustići, ako ništa, po elegantnom odjevanju i markiranim odijelima, koje i Rošić rado naglašava.
Ni tu neće se svi složiti da je i elegantniji od Lipovače, a da li je bolji kao premijer, konačni sud donijeće vrijeme.

Ako se vratimo na osjetljivo vrijeme za kanton kada su građani tokom februarskih protesta bili ljuti na Vlast i protestirali na ulicama, ko će biti premijer bila je velika dilema za stranke na Vlasti.
Iako je masa tražila tada smjenu premijera Hamdije Lipovače, također nisu htjeli ni ono što im je SDA nudila kao premijera. “Građani nam govore : Nemojte da vam podvale Seju Kadića ili Huseina Rošića- tada su predstavnici Bosanskog proljeća na Skupštini objašnjavali”.

A gdje su sad, Sead Kadić (SDA) nakon epizode oko glasanja za Nikolu Poplašena i ostavke na mjesto predsjednika SDA Bihać više se ne javlja domaćoj javnosti. Lijevi portali ga netačno prozivaju da napušta SDA i prelazi u SBB. Kandidat kojeg je SDA potom predložila za premijera Đevad Muslimović danas čeka nastavak suđenja za kriminal i korupciju u Unsko-sanskim šumama čiji je bio direktor.

Od navedenih iz SDA ostao je “zdrav” Husein Rošić i već je iskorišten kao premijer. SDA je dobila privremeni mir s narodom, a sa političkim strankama zvanične i nezvanične koalicije kojima je upravo ovih dana istekao rok trajanja.
Uz veliku vjerovatnoću da će se Rošić pridružiti plejadi premijera koji nisu do kraja okončali svoj mandat, ostaje pitanje za prvog čovjeka kantona: Po čemu će on ostati upamćen?

Related posts