Uskoro elektrifikacija pruge Bihać – Bosanski Novi i uvođenje redovne željezničke linije Sarajevo – Bihać

Nakon više od godinu i po pauze Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine 8. juna su ponovo uspostavile liniju od Sarajeva do Konjica, Mostara i Čapljine.

Na svečanosti održanoj na Željezničkoj stanici Sarajevo prije polaska voza gostima, željezničarima, medijima i putnicima obratilo se rukovodstvo kompanije objasnivši da je zbog radova na glavnoj popravci pruge 11 ili tzv. južne pruge Sarajevo-Čapljina na dijelu Rasputnica-Miljacka-Bradina i rekonstrukcije tunela Ivan od 5. 10. 2015. godine bio obustavljen putnički saobraćaj na ovom željezničkom pravcu.

Uskoro i linija Sarajevo-Banja Luka

Prvi čovjek Željeznica FBiH, generalni direktor Enis Džafić najavio je da će uskoro biti uvedena i linija Sarajevo-Banja Luka, za šta još čekaju saglasnost Ministarstva komunikacija i veza RS. Naglasio je i pokretanje aktivnosti na elektrifikaciji pruge Bosanski Novi – Bihać.

“Po okončanju tog projekta uvest ćemo redovnu putničku liniju Sarajevo-Bihać i na taj način ćemo odblokirati Bosansku krajinu u željezničkom putničkom saobraćaju”, izjavio je Džafić.

Na svečanost kretanja “voza ka jugu” stigao je i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić koji je rekao da je vjerovatno jedini koji je tražio da dođe na ovaj događaj, dok su svi ostali dobili pozivnice. Dodao je da je godinama analizirao javne kompanije i primijetio da su Željeznice najbrže održivom poslovanju te se intenzivno sastajao sa menadžerom Džafićem.

Related posts