USK: Prosvjetari najavljuju štrajkove upozorenja ukoliko se ne ispune zahtjevi

U ponedjeljak će biti održani pregovori predstavnika Vlade USK i sindikata obrazovanja, nakon kojih će se znati da li će zaposleni u obrazovanju krenuti u svakodnevne štrajkove upozorenja ili će se udovoljiti zahtjevima prosvjetara i štrajka neće biti.

U sindikatu ističu da su trenutno više za opciju – nastavak štrajkova upozorenja sve do ispunjavanja njihovih zahtjeva.

Nakon što su zaposleni u predškolskim, osnovnim i srednjoškolskim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu 25. aprila održali polusatni štrajk upozorenja zbog kašnjenja u primjeni Kolektivnog ugovora i nekoliko drugih zahtjeva, u sindikatu najavljuju da su spremni krenuti u svakodnevne štrajkove upozorenja, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Početkom iduće sedmice biće održan sastanak predstavnika Sindikata i Vlade USK, nakon kojeg će se znati da li će štrajka biti ili ne, kazala nam je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK.

“Raspoloženje članstva je da se nastave štrajkovi upozorenja, jer još uvijek nisu ispunjeni naši zahtjevi. Od pregovora koji su zakazani za ponedjeljak ujutro zavisi da li ćemo istog dana proslijediti odluku u kojoj će stajati da se nastavljaju štrajkovi upozorenja ili će se naši zahtjevi ispuniti i odustat ćemo od daljnjih štrajkova upozorenja”, kazala je Hadžić za Klix.ba.

U sindikatu ističu da su nezadovoljni zbog kašnjenja u primjeni Kolektivnog ugovora kojeg su sa Vladom USK potpisali 22. decembra 2017. godine.

“Mi prije svega tražimo da se isplati razlika za januarsku platu u skladu sa potpisanim Kolektivnim ugovorom, da se napravi sporazum u kojem će se definisati sva dugovanja iz prethodnog perioda i rokovi isplate tih dugovanja, da se dogovore izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u vezi obračuna minulog rada budući da smo mi u obrazovanju u lošijoj poziciji u odnosu na ostale korisnike budžeta, zatim dogovor oko sudskih presuda kako bi se sa Vladom USK konačno usaglasi kada i na koji način će se izvršiti isplata sudskih potraživanja te donošenje pedagoških standarda za zaposlene u pedagoškim ustanovama”, istakla je Hadžić.

U sindikatu se nadaju da će Vlada USK imati razumijevanja za njihove zahtjeve te da je moguće doći do rješenja. Ranije su već isticali da nema potrebe da se pred kraj školske godine ide u radikalnije mjere, no ako one budu neophodne, najavili su održavanje svakodnevnih štrajkova upozorenja te rekli da će oni trajati sve dok se ne steknu zakonski uvjeti da stupe u generalni štrajk.

Related posts