USK: Nastavlja se trend smanjenja broja učenika

Preko 30.000 učenika jutros je u Unsko-sanskom kantonu krenulo u školu. U tom broju je i oko 2.300 prvačića.

Za njih je kao i njihove roditelje posebno svečan dan. S novim torbama u novoj odjeći s nestrpljenjem su čekali ulazak u razrede i podjelu knjiga. Početak školske godine zabilježili smo i u bihaćkoj OŠ Gornje Prekounje-Ripač.

Elhana Mušić treći je razred i već dovoljna velika da može sama doći u školu.Veseli se susretu sa svojim razredom. I sami roditelji bilo da već imaju iskustva ili po prvi put s prvaćićem dolaze u školu imaju svoja očekivanja, te je i za njih ovo veliki dan.

Da je današnji dan svojevrsni početak, otkrila nam je i nastavnica razredne nastave Azra Saračević, Već godinama je u prosvjeti, a narednih pet godina će provesti sa učenicima koje je danas dočekala.

OŠ Gornje Prekounje-Ripač, sa svojim područnim školama ove godine pohađaće 680 učenika. Nažalost, kao i ostale škole bilježe manje učenika.

U 2016./17. školskoj godini upisali su svega 42 prvačića.

Uz osnovne škole značajno je manje upisanih i u srednjim školama. Jedina iznimka je srednja Medicinska škola za koju i ove godine vlada veliki interes.

Nova školska godina već je krenula. Iako još nema zvaničnih podataka za ovu, broj učenika iz godine u godinu rapidno se smanjuje, te je tako u posljednjih pet godina njihov broj smanjen za više od 6.000.

Ovaj trend nažalost nezaustavljivo raste, što nameće pitanje – kome će zvono zvoniti u vremenu koje dolazi?

/rtvusk.ba

Related posts