Upravni odbor JU "Centar za socijalni rad" Bužim smijenio direktoricu Mehić

U Bužimu je jučer, 17.02.2021.godine, održan nastavak druge redovne sjednice Upravnog odbora JU “Centar za socijalni rad“ Bužim na kojoj je smijenjena direktorica Samra Mehić, zbog nezakonitog rada u službi.

Privremeni Upravni odbor ove ustanove je 15.02.2021.godine zakazao II sjednicu, koju je zbog nedostatka traženog materijala za sjednicu, morao prekinuti, nakon što je otkrio niz nezakonitih radnji već sad bivše direktorice.

Kako saznajemo, sljedeći su razlozi zbog kojih je došlo do razrješenja direktorice Mehić:

– Zbog nezakonito provedenog Javnog oglasa za prijem u radni odnos psihologa.

– Zbog nezakonitog angažiranja privatnih advokata i nepoštivanja akata Upravnog odbora u zastupanju ustanove u parničnom postupku pred sudovima.

– Zbog nezakonitog potpisivanja putnih naloga za službena putovanja u i izazivanja saobraćajne nezgode koja nije prijavljena.

– Zbog nezakonitog i netransparentnog trošenja novčanih sredstava u postupku javnih nabavki za period 2017 – 2020. godina, preferirajući jednu firmu, te je na taj način postupala protivno principima iz člana 3. stav 1) Zakona o javnim nabavkama.

– Zbog neodgovornog rukovođenja sa ustanovom u vrijeme proglašnja vanrednog stanja izazvanog globalnom pandemijom koronavirusa, posebno neizvršavanjem Naredbe Općinskog štaba civilne zaštite Bužim, kojom se obezbjeđuju novčana sredstva i obavezuje JU “Centar za socijalni rad” Bužim da u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa isplati registriranim korisnicima kod ove ustanove socijalne pomoći, jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 200,00 KM, odnosno po 300,00 KM, izuzetne novčane pomoći porodicama sa troje ili više djece koji ostvaruju prava putem JU „Centar za socijalni rad“ Bužim.

Jučer se u blizini prostorija JU “Centar za socijalni rad” Bužim, pojavio kantonalni zastupnik Nisvet Jusić pokušavajući ometati rad Upravnog odbora ove Javne ustanove, na što je morala intervenisati i policija. Nakon što je Upravni odbor pozvao Policijsku stanicu, zbog ometanja rada organa upravljanja, direktorica se zajedno sa zastupnikom udaljila iz JU „Centar za socijalni rad“ Bužim.

Po drugi put Upravni odbor prijavio je dešavanja u Policijskoj stanici za nedolično ponašanje direktorice Mehić, te zatražio da se izuzmu ključevi, obzirom da je direktorica zadržala ključeve od sefa gdje se nalazi pečat ustanove. Upravni odbor je na kraju zaključio da je prinuđen zbog uočenih zloupotreba podnijeti krivične prijave protiv sada već bivše direktorice Mehić.

Izvor: buzimljani.ba

Related posts