Komesarka EU Ilva Johanson danas će obići prihvatni centar “Lipa”

Komesar EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson) danas stiže u dvodnevnu posjetu BiH u okviru koje će boraviti u Bihaću, gdje će posjetiti privremeni prihvatni centar “Lipa”, a potom će se u Sarajevu sastati sa zvaničnicima BiH.

Johanson će u Bihaću razgovarati sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i policijskim komesarom Unsko-sanskog kantona Mujom Koričićem.

Visoki diplomata EU će nakon toga zajedno sa predstavnicima institucija BiH, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i drugih UN agencija i partnera, posjetiti privremeni prihvatni centar “Lipa”, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Johanson će se sutra u Sarajevu sastati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i zamjenicima Biserom Turković i Vjekoslavom Bevandom.

Sastanak će biti upriličen i sa rukovodiocima agencija nadležnih u oblasti upravljanja migracijama, te sa Cikotićem, direktorom Službe za poslove sa strancima BiH Slobodanom Ujićem i direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem.

Izvor: Krajina.ba

Related posts