Unatoč što su Vlada USK,grad Bihać i mještani protiv, počelo prebacivanje migranta u Biru

U novi prihvatni centar za migrante u Bihaću u nekadašnjoj tvornici “Bira” autobusima su dovezeni prvi strani državljani afroazijskog porijekla. Radi se o maloljetnicima i ženama s djecom, koji su dosad boravili pod šatorima u parku Borići, u neposrednoj blizini Đačkog doma.

Prema najavama iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja rukovodi ovim aktivnostima, za petak je planiran smještaj ukupno 300 osoba, mahom žena i djece, dok će ukupni kapacitet novog centra iznositi 1.200 ljudi. Planirano je da se u “Biru” smjeste svi migranti koji nemaju smještaj u zgradi Đačkog doma, već borave na otvorenom ili u privatnom smještaju na području Bihaća.

Podsjećamo, Ministarstvo sigurnosti BiH ranije je dalo saglasnost za ovu lokaciju, a resorni ministar Dragan Mektić istakao je kako je to učinjeno zato što u međuvremenu vlasti u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu nisu predložile niti jednu drugu lokaciju. U međuvremenu, ugovor o zakupu s vlasnikom “Bire” sklopili su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja implementira sredstva koja je Evropska unija izdvojila za rješavanje migrantske krize. Mještani bihaćkog naselja Veliki Lug, gdje se nalazi pomenuti objekat, protiv su toga da se na ovom mjestu nalazi centar za migrante i potpisali su peticiju da se poništi takva odluka.

“Nemamo ništa protiv tih ljudi, međutim ne želimo da se problem rješava tako što će se oni smjestiti u naše naselje. Ne želimo da se naš mir uzurpira, plašimo se za vlastitu sigurnost i bićemo prisiljeni da preduzmemo mjere samozaštite ukoliko se ovo naše upozorenje ne shvati ozbiljno”, navodi se u peticiji.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić također kaže kako o određivanju lokacije za migrante niko nije pitao gradske vlasti.

“Ja sam znao za ponudu vlasnika ‘Bire’, kao što sam znao za ponude još nekih vlasnika privatnih objekata. Kada su u ‘Sedri’ smješteni migranti i kada su ljudi vidjeli kako je finansijski unosan aranžman, tada su mnogi ponudili svoje kapacitete. Mi nismo željeli da sudjelujemo u tome da nas sutra ne bi neko prozivao zbog toga što smo ustupili neki objekat”, kazao je Fazlić.

On je dodao kako gradske vlasti i dalje imaju stav da centar za prihvat migranata ne bi trebalo da se nalazi u gradskom području, već isključivo van njega.

Isto mišljenje dijeli i premijer USK Mustafa Ružnić, koji kaže kako i dalje nema adekvatne lokacije za migrante koja bi ispunjavala sve potrebne uslove.

Iz Međunarodne organizacije za migracije su potvrdili da će tokom predstojećeg vikenda na objektu Đačkog doma, u kojem nekoliko mjeseci borave migranti, biti postavljena stolarija i da će se tako stvoriti bolji uslovi za smještaj tokom zime.

U ovom trenutku nepoznato je gdje će biti smješteni migranti koji borave na području Velike Kladuše, a ministar Mektić je rekao da je uputio zahtjev lokalnim vlastima da predlože lokaciju u te svrhe.

Inače, saobraćaj na graničnom prelazu Maljevac, nadomak tog grada, još nije uspostavljen, a u blizini je boravilo stotinak migranata.

Oni su ispred kordona pripadnika Granične policije i MUP-a USK postavili šatore i kažu da nemaju namjeru da se povuku sve dok im se ne dozvoli prelazak u Hrvatsku.

S druge strane vlasti te zemlje ne žele uspostaviti saobraćaj ovim graničnim prelazom sve dok u njegovoj blizini borave migranti.

Oni su tokom dana iz obližnjih šuma dovlačili drvo za ogrev kako bi i četvrtu noć zaredom proveli na ovom mjestu. Podsjećamo da su migranti u nekoliko navrata nasilno pokušavali preći granicu, u čemu ih je spriječila policija, a tom prilikom bilo je i sukoba u kojima je povrijeđeno više osoba.

Iako je najavljivano da će i ovi migranti biti smješteni u novi prihvatni centar u krugu tvornice “Bira” u Bihaću, to se još nije dogodilo.

nezavisne.com

Related posts