UN: Hitno spriječiti nasilno vraćanje migranata iz Hrvatske u BiH

Misija UN u BiH pozvala je na hitnu akciju radi sprječavanja nasilnog vraćanja i kolektivnog protjerivanja izbjeglica, tražilaca azila i migranata duž granice sa Hrvatskom.

U saopštenju Misije navodi se da su timovi UN i predstavnici nevladinih organizacija u petak, 2. aprila, u BiH blizu graničnog prelaza sa Hrvatskom sreli grupu muškaraca koji su imali rane i bila im je potrebna odjeća.

Muškarci su izjavili da su im oduzeti mobilni telefoni, novac i sve stvari kada su pokušali da pređu granicu, te da su udarani štapovima dok su tjerani nazad u BiH, ističe se u saopštenju.

U saopštenju je naglašeno da su medicinski radnici navladinih organizacija pružili pomoć polovini grupe, javio je AP.

Za sada nema odgovora iz BiH ili Hrvatske. Hrvatske vlasti su u više navrata na silu vraćale migrante koji su pokušavali da iz BiH uđu u Hrvatsku, koja je članica EU.

Misija UN u BiH napominje da je kolektivno istjerivanje ljudi iz zemlje, bez procjene pojedinačnih okolnosti, suprotno Evropskom sporazumu o ljudskim pravima.

Hiljade migranata nalazi se u BiH i pokušava da uđe u EU. Mnogi od njih žalili su se na nezakonito vraćanje i nasilje Granične policije Hrvatske.

“Pozivamo BiH i Hrvatsku da istraže incident koji se dogodio 2. aprila i da prikladno sankcionišu sve počinioce”, dodaje se u saopštenju.


Izvor: Vijesti.ba / BHRT

Related posts