Umjetna inteligencija izračunala ko će do titule, Hrvati i Srbi brzo će kući

Nekad smo uoči utakmica svjetskog prvenstva čekali prognoze hobotnice Paula, a sada se prate prognoze tuljanice Daisy. No i tehnologija ima šta kazati.

Nakon što smo vidjeli da je FIFA 18 predvidjela titulu za Francuze, na prognozu se bacila i umjetna inteligencija Goldman Sachsa.

Ako se planirate kladiti na utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu, najveća šansa za dobitak je klađenje na Brazil ili Španiju. Barem tako tvrdi umjetna inteligencija.

Na temelju više od milion simulacija, najveće šanse za naslov svjetskih prvaka ima Brazil. Isto tako, studija koju su radili stručnjaci Goldman Sachsa prognozira da će Engleska doći do četvrtfinala i zatim izgubiti od Njemačke. Po njihovoj prognozi Hrvati i Srbi idu kući odmah nakon grupne faze takmičenja.

Sistemi umjetne inteligencije Goldman Sachsa tvrde da će u polufinalu takmičenja, koje počinje u četvrtak u Rusiji, igrati Francuska, Portugal, Njemačka i Brazil.

Finansijaši Goldman Sachsa svoja su predviđanja izračunali uzimajući u obzir strategiju reprezentacija, jake i slabe strane svakog pojedinog igrača i nedavne rezultate na utakmicama.

Računar je uz pomoć više od 200.000 matematičkih modela prognoziralo rezultate utakmica, pa su kroz milion simulacija pokušali predvidjeti kako će koja reprezentacija proći u svakoj fazi tamičenja.

Druga metoda, drugi rezultati

S druge pak strane, sistemi umjetne inteligencije s Tehničkog Univerziteta u Dortmundu koristili su kombinaciju mašinskog učenja i statistike. Prema njihovoj metodi računanja, 100.000 simulacija pokazalo je da Španija ima najveće šanse za pobjedu – 17,8 posto.

Related posts