Nikšić: Jesmo i mi tražili povećanje akciza, ali to nije isto

Razlika između rasta akcize na naftu i naftne derivate, predviđenog Zakonom o akcizama koji je usvojen u decembru prošle godine, i rasta akcize kojeg je tražila vlast predvođena SDP-om pred kraj svog mandata, tvrdi sadašnji predsjednik te stranke Nermin Nikšić i tadašnji glavni zagovarač rasta akciza kao federalni premijer, ogromna je.

– Tad smo mi predlagali deset feninga, od kojih smo planirali sedam feninga za nastavak izgradnje autoputa, a tri feninga za stabilizaciju Željeznica FBiH – kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na današnjoj konferenciji za medije.

Dodao je da je SDP, kada su zastupnici te stranke glasali protiv Zakona o akcizama, vrlo jasno rekao zašto su protiv onoga što su sami predložili nekoliko godina ranije.

– Prvo, niko nam nije obrazložio zašto 15 feninga i drugo, niko nije pripremio program koji je Vlada SDP-a pripremila bila, koji će amortizirati udar na građane BiH – izjavio je Nikšić.

Sadržaj “programa kojeg je pripremila Vlada SDP-a”, u kojoj su tada s njima bili SDA, HSP i Radom za boljitak, a koji bi amortizirao udar na građane BiH, ostao je misterija. Ono što nije misterija jeste da Nikšić u svojoj inicijativi upućenoj Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH niti jednom riječju nije spomenuo program, mjere ili bilo kakve naznake pokušaja “amortiziranja udara na građane BiH”.

Inicijativa Nermina Nikšića iz maja 2014. godine FOTO: KLIX

Iako je konstatirao da “program Vlade SDP-a” znači i “ogromnu razliku” između aktuelnog rasta akciza i onog kojeg je on tražio, Nikšić nije bio raspoložen sa javnošću podijeliti bilo kakve odrednice tog programa. Tačnije, koliko je poznato, nikada od 2014. godine javnost nije upoznata sa tim mjerama, ako su one ikada i postojale.

– U nas vrlo brzo zaborave građani – konstatirao je Nikšić pred kraj svog današnjeg obraćanja, što je vrlo vjerovatno i osobina na koju je računao uoči i tokom kritika izrečenih na račun usvajanja Zakona o akcizama, a nakon što je i sam zahtijevao povećanje akciza i “udar na građane BiH”.

Izvor: Faktor

Related posts