Umjesto referenduma, Dodik najavljuje peticiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je strankama Saveza za promjene uputio poziv da podrže održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, te im dao rok od deset dana da se o tome izjasne.

Posebna sjednica

U protivnom, kazao je, odluku o referendumu treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u RS-u. U međuvremenu, rekao je, treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom o Sudu i Tužilaštvu i da se osigura najmanje 500 hiljada potpisa na prostoru RS-a. Koja bi svrha te peticije bila, predsjednik RS-a nije pojasnio.

​U obraćanju novinarima nakon sastanka, koji je na njegovu inicijativu održan jučer u Banjoj Luci i kojem su uz predstavnike vladajuće koalicije (SNSD, DNS i SP) prisustvovali i potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, članovi organizacija proisteklih iz proteklog rata, te predstavnici SPC-a, Dodik je najavio i održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi se trebalo raspravljati o radu državnog Suda i Tužilaštva u kontekstu oslobađajuće presude ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću.

Na sastanku, kazao je, usvojen je zaključak da je nadležnost za pravosuđe Dejtonskim sporazumom dana isključivo entitetima, te da je “ovakvo neustavno, antidejtonski nametnuto, pravosuđe od međunarodne zajednice za RS neprihvatljivo”.

Vraćanje nadležnosti

– Konstatovali smo da je stanje u nametnutim pravosudnim institucijama na nivou BiH neizdrživo i neodrživo, te da Sud i Tužilaštvo BiH generišu međunacionalnu mržnju na prostoru BiH. Ovakav rad pravosudnih institucija na nivou BiH u budućnosti bi mogao da ostavi nesagledive posljedice za opstanak BiH kao državne zajednice, rekao je Dodik.

Na sastanku je zaključeno i da se ne pristaje na naknadnu ustavnu verifikaciju bilo koje od prenesenih nadležnosti RS-a na nivo BiH, a koje su Dejtonskim sporazumom predviđene kao nadležnosti ovog bh. entiteta. Ustvrdio je i da se “u Sudu BiH nalaze sudije sa kriminalnom prošlošću”, te da učesnici sastanka stoga traže od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da iz sudova odstrani svakog ko ima dodira sa pravosudnim institucijama iz perioda rata.

Dodik je rekao da je na sastanku konstatovano da bi povlačenje sudija i tužilaca Srba iz Suda i Tužilaštva BiH bilo najdjelotvornije rješenje u ovoj situaciji, ali da je ono realno održivo i moguće samo ukoliko za takav potez dobiju podršku predstavnika RS-a u institucijama BiH.

Sastanku se nisu, kako su to ranije saopštili, odazvali lideri opozicionih stranaka okupljenih u Savez za promjene.

oslobodjenje.ba

Related posts