Ukupna dugovanja “Agrokomerca” 124 miliona maraka: Stečaj jedina razumna odluka

Ukupna dugovanja preduzeća “Agrokomerc” iz Velike Kladuše dostigla su iznos od 124 miliona maraka i jedina razumna ekonomska odluka u vezi s ovim nekadašnjim privrednim gigantom je uvođenje stečaja, smatra predstečajni upravnik u ovom preduzeću Šefik Smlatić.

Njega je na ovu dužnost nedavno imenovao Općinski sud u Bihaću nakon što je nekoliko povjerilaca “Agrokomerca” tužilo ovu firmu zbog neplaćenih dugovanja. Smlatić je istakao kako je njegov zadatak da u narednih mjesec dana sagleda ukupno stanje u ovom preduzeću te ustanovi da li su se stekli uslovi za pokretanje stečajnog postupka. “Moje lično mišljenje je da je stečaj trebalo uvesti mnogo ranije i tu ne bi trebalo biti dileme za iole upućenog ekonomskog stručnjaka.

U ovom trenutku to je jedino moralno i zakonsko rješenje kako bi se koliko-toliko osigurala zaštita preostale imovine i isplata obaveza povjeriocima”, smatra Smlatić. Prema njegovim riječima, u ovom trenutku “Agrokomerc” ima dugovanja prema više od 3.000 pravnih i fizičkih subjekata. Smlatićevo mišljenje ne dijeli aktuelna uprava ovog preduzeća, a direktor “Agrokomerca” Ermin Mujić, ističe kako su u proteklim godinama uspjeli uspostaviti proizvodnju i smanjiti ukupne obaveze za oko 20 miliona maraka. “Smatramo kako je ovo najgori mogući moment za uvođenje stečaja, jer firma vremenom povećava proizvodnju, a trenutno je zaposleno 150 radnika s tendencijom da se taj broj vremenom povećava”, istakao je Smajić. On je dodao kako jedno od rješenja za prevazilaženje krize vide i u strateškom partnerstvu s preduzećem “AC food” iz Sarajeva. Ova firma je prije tri mjeseca kupila dio prehrambene industrije “Agrokomerca” te je pokrenuta proizvodnja namijenjena izvoznom tržištu.

Ekonomski stručnjaci smatraju kako u posljednjih dvadesetak godina nije bilo ozbiljne volje da se “Agrokomerc” postavi na zdrave ekonomske noge. Odgovornost za sudbinu ovog preduzeća prebacivana je sa kantonalnog na federalni nivo i obrnuto, a zbog lošeg upravljanja vremenom su se nagomilala ogromna dugovanja koja danas višestruko nadmašuju stvarnu vrijednost firme. – pišu nezavisne.

Related posts