I peti tender o nabavci pasoša doveden u pitanje: Ovaj put se žalila rumunska kompanija

Tender za nabavku pasoških knjižica, peti dosad, ponovo je obustavljen i to zbog žalbe rumunske kompanije “Primatehnic Service SRL”, a sada je već gotovo sigurno da se ova javna nabavka ne može sprovesti pod uvjetima koje propisuje Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

O žalbi na tender, raspisan 10. augusta, izjasnit će se Ured za razmatranje žalbi BiH, a sudeći po ranijim iskustvima na to će se čekati najmanje mjesec, tako da će se konačna sudbina petog pokušaja nabavke pasoških knjižica znati tek početkom novembra. Ukoliko Ured za razmatranje žalbi poništi i ovu nabavku, a što je prema nezvaničnim informacijama gotovo izvjesno, jedino rješenje bit će ponovno produženje ugovora o nabavci pasoških knjižica sa sadašnjim dobavljačem, odnosno banjalučkom kompanijom “Milbauer”, pišu Nezavisne.

Ugovor sa tom banjalučkom kompanijom istječe u martu naredne godine i već je jednom u martu 2016. godine, zbog nemogućnosti sprovođenja tendera, produžen. Već tada pojavili su se problemi s izdavanjem pasoša s obzirom na to da građani u roku od mjesec, koji je propisan zakonom, nisu dobijali putnu ispravu. Jedino rješenje bilo je produženje ugovora sa “Milbauerom”, a tako će, gotovo je izvjesno, biti i ovaj put, osim ako se ne pronađe način da se zaobiđe Zakon o javnim nabavkama.

U IDDEEA-i su nam rekli da su po žalbi postupili u rokovima te da su zajedno sa svojim izjašnjenjem žalbu proslijedili Uredu za razmatranje žalbi na dalje postupanje. Na pitanje da li prijeti opasnost da građani BiH ponovo dođu u probleme s izdavanjem pasoša, u IDDEEA-i kažu da nema opasnosti.

– Agencija će u narednom periodu preduzeti sve neophodne aktivnosti koje će osigurati kontinuitet u izdavanju putnih isprava, a u skladu sa važećim zakonskim propisima – rekli su nam u IDDEEA-i.

IDDEEA gotovo dvije godine pokušava da sprovede tender za četvorogodišnju nabavku pasoških knjižica. Četvrti tender, raspisan početkom juna, propao je nakon žalbi francuske kompanije “Gemalto” i firme “Osterreichische Staatsdruckerei” iz Austrije. Tada je u nalazu Ureda za razmatranje žalbi kao razlog za poništenje tendera navedeno, između ostalog, da ugovorni organ, odnosno IDDEEA, preferira tačno određenog dobavljača za kojeg ima spoznaju da ima neke mašine.

– Može se zaključiti da samo određeni dobavljači s kojima se ugovorni organ mogao savjetovati kod pripreme tenderske dokumentacije znaju za rokove, te za ove aktivnosti isti već spremaju ili imaju spreman dizajn, a svi drugi dobavljači su diskriminisani nepravilnim i netransparentnim informisanjem, što je suprotno zakonu – navedeno je tada u nalazu Ureda za razmatranje žalbi.

Inače, tender za nabavku pasoških knjižica vrijedan je oko 20 miliona KM.

Related posts