Ugljanin: OSCE, UN da razmotre prijetnje Bošnjacima u Sandžaku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je danas Evropsku uniju, OSCE, UN i Vijeće sigurnosti UN-a da, kako je rekao, hitno razmotre izrečene prijetnje prema Bošnjacima od strane zvaničnika Srbije.

“Ukoliko se bilo koje zlo ponovi i desi Bošnjacima snosiće odgovornost UN, kao što snose odgovornost za zločine u Srebrenici. Zato pozivam Savjet sigurnosti UN-a da hitno stavi na dnevni red pitanje prijetnji koje je izrekla srpska premijerka Bošnjacima”, izjavio je Ugljanin na konferenciji za novinare u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru.

Obraćajući se povodom reagiranja srbijanskih zvaničnika na njegov poziv da kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli u tom svojstvu posjeti Novi Pazar i Sandžak, Ugljanin je pozvao premijerku Srbije Anu Brnabić i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da upute izvinjenje Bošnjacima zbog, kako je rekao, upućenih prijetnji.

Ugljanin je ponovio zahtjev prema Evropskoj uniji da organizira razgovore između predstavnika bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji sa predstavnicima srpske države.

“Da konačno razriješimo naše odnose jer smatram da onako kako mi njih poštujemo, za ljubav izborne volje srpskog naroda, treba i oni da poštuju Bošnjake i bošnjačke predstavnike”, poručio je Ugljanin.

On je, citirajući zakonske propise koje s odnose na prava savjeta nacionalnih manjina, istakao da je Bošnjačko nacionalno vijeće predstavničko tijelo sa izbornim legitimitetom ovlašćeno da donosi stavove, pokreće inicijative i preduzima mjere, po svim pitanjima koja su vezana za položaj Bošnjaka u Srbiji, identitet i Ustavom i zakonima zagarantovanih prava.

Aktuelni predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin je, odgovarajući na novinarsko pitanje, negirao da reagiranja i događaji u vezi poziva Pacolliju da posjeti Novi Pazar nisu vezana za predstojeće izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) već zbog saradnje sa Albanskim nacionalnim vijećem (ANV) i najavljenog postupka za vraćanje prava manjina kod Ustavnog suda Srbije.

“Pacollija smo pozvali u skladu sa članom 6. Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina. Pozvali smo sve ugledne ljude da čuju nešto vezano za proces regionalne stabilnosti i procec u zemljama Zapadnog Balkana. Sa Pacollijem u Bruxellesu i Vučić i Dačić razgovaraju, šta je to smetnja ako smo ih mi pozvali”, upitao je Ugljanin dodavši između ostalog da je Pacolli pozvan s ciljem da Bošnjacima i Albancima kaže kako se vode razgovori između Kosova i Srbije, dokle su stigli ti razgovori, zašto predsjednici Srbije i Kosova ne mogu bez najava da putuju na Kosovo, odnosno Srbiju, a sastaju se u Bruxellesu.

Prema riječima Ugljanina regiranja srbijanskih zvaničnika ga nisu iznenadila, a srpski zvaničnici su od poziva Pacolliju napravili kampanju i “digli prašinu”.

Za izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da se u Srbiji poštuju prava i slobode manjina Ugljanin je rekao da je to laž i da o manjinama treba da govore manjine.

Vlasti u Beogradu nisu odobrile zamjeniku premijera i ministru vanjskih poslova Kosova Behgjetu Pacolliju da na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) prošlog vikenda posjeti Novi Pazar.

Related posts